Actuant com a acusació particular, el Parlament demana tres anys de presó per a 20 persones, i la Generalitat, per a quatre manifestants. En la petició recullen els incidents que van tenir lloc el matí del 15 de juny de fa dos anys durant una protesta convocada contra les retallades amb el lema “Aturem el Parlament”, durant els quals alguns diputats van ser increpats. Aquests fets van obligar el president de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, a accedir en helicòpter a l’hemicicle.

Ambdues institucions, que actuen com a acusació particular, consideren que els acusats van retardar l’entrada dels diputats i van alterar l’ordre del dia, malgrat que finalment la majoria va poder accedir a la cambra. En l’escrit del Parlament es detalla que, tot i que la majoria de parlamentaris van poder accedir als escons, ho van haver de fer en mitjans que no eren els habituals: “vehicles policials, helicòpters o protegits per càpsules policials, el cert és que van haver de recórrer a mesures extraordinàries de protecció per por i impediment de deambulació”.

L’escrit afegeix que alguns diputats van ser encerclats, increpats i colpejats pels manifestants i que es van haver de refugiar en la comissaria de la Guàrdia Urbana del carrer de Nàpols i a la seu d’UDC del mateix carrer. La Fiscalia de l’Audiència Nacional ha demanat cinc anys i mig de presó per als 20 manifestants acusats així com una multa de 7.500 euros per a cadascun. D’altra banda, el sindicat ultraconservador Manos Limpias sol·licita per a tots ells una pena més elevada, vuit anys i mig de presó.