La magnitud de la retallada es comprova revisant les xifres: dels 2.200 milions que el govern havia pressupostat per a l’atenció a la dependència aquest 2013, en retallaran 1.087 milions. Aquests són els càlculs que l’executiu del Partit Popular ha enviat a Brussel·les. D’aquest estalvi, 339 milions es reduiran per l’encariment en un 5% del copagament aquest any; uns altres 150 milions es retallaran amb la reducció del nivell de gravetat de les persones dependents (que en la majoria de casos s’ha revisat a la baixa), perquè com menys greu és el cas, menys diners rep el pacient. També s’estalviarà gràcies a la retallada en els pagaments i la supressió de la cotització a la Seguretat Social per als cuidadors familiars, aprovada l’any passat, així com per haver deixat per a 2015 l’atenció als dependents moderats (prevista inicialment per a 2012). La darrera part de la retallada anirà a càrrec de les comunitats autònomes, ja que la llei la financen teòricament al 50% l’Estat i les autonomies.

El document en què apareixen aquestes xifres té el títol de Programa nacional de reformes 2013 i s’ha publicat aquest dimecres (un dia festiu) al web de la Moncloa després de remetre’l a la Unió Europea. Segons els càlculs del govern popular, els usuaris de serveis a la dependència hauran d’aportar un 5% de la seva butxaca en el copagament de l’assistència que reben. Els professionals del sector, però, asseguren que amb aquesta retallada és impossible augmentar només un 5% el cost dels serveis que, en realitat, asseguren que es poden encarir fins a un 50%.

El text justifica aquesta gran retallada perquè, diu, es fa per garantir la sostenibilitat del sistema d’atenció a la dependència. El cas és que des de 2012 s’han reduït les prestacions d’aquesta llei (559 milions el 2012, 1.108 el 2013 i es preveuen 571 milions d’estalvi per a 2014). La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha manifestat aquest dimarts que la retallada de més de 1.000 milions d’euros que el Govern espanyol pretén aplicar a les ajudes a la dependència poden ser una “patacada més” i un “setge social”. La consellera, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha explicat que no té cap confirmació oficial d’aquesta nova retallada estatal i ha recordat que la Generalitat finança el 80% de les ajudes a les persones dependents i que l’Estat només hi aporta el 20% del cost.

La Taula del Tercer Sector ha alertat de les greus conseqüències de la nova retallada en dependència, que suposa una modificació inevitable del model actual de protecció. A través del comunicat, la plataforma que aglutina prop de 4.000 entitats socials, ha afirmat que la tisorada “elimina drets fonamentals i destrueix llocs de treball” i alerta que provocarà un augment de l’economia submergida. En el comunicat també alerten que la mesura afegeix més pressió a les famílies afectades, que hauran d’afrontar un major copagament, molt difícil d’assumir per algunes d’elles.