El Giving Tuesday va néixer fa quatre anys als Estats Units com a resposta a tants dies dedicats al consum, com són el Black Friday i el Cyber Monday. Es tracta d’una jornada internacional solidària en què les entitats aprofiten per fer campanyes especials que apleguin bones accions. Actualment ja són 71 els països que han seguit l’exemple americà i que tenen el seu Dimarts Solidari. A Barcelona se celebra des de fa dos anys, i en ambdues edicions ha estat un èxit. En total, 300 entitats de tot Catalunya hi participen.

El Banc de Sang i Teixits ha donat el tret de sortida aquest dimarts al matí amb una donació de sang conjunta de les principals entitats que participen en aquest projecte. L’objectiu del Banc de Sang era doblar el nombre de donants que es reben en un dia normal. Per aconseguir-ho han fet campanya tot el dia perquè es donés sang de dos en dos. El símbol ha estat un tàndem, una bicicleta per a dues persones i un marc gegant per fer-se fotografies acompanyat. Oti Ragull, coordinadora d’entitats del Banc de Sang, destaca que “no tot és consumir i malgastar, també hem de saber donar“, i convida tots aquells que no hagin pogut pujar a l’autocar de l’entitat que ho facin qualsevol altre dia, ja que “sempre es necessita sang”.

L’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron (VHIR) ha apostat un any més per acostar la ciència als petits. Com en l’edició anterior, científics del Laboratori de Càncer d’Ovari del grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia han preparat uns tallers que simulaven ser uns laboratoris d’investigació. A més, també ha posat el seu gra de sorra la Coral de Vall d’Hebron, que ha dedicat unes cançons a tot aquell que passava per l’Illa Diagonal. Des de l’organització destaquen que la jornada ha servit per augmentar el nombre de mecenes que decideixen finançar la recerca biomèdica.

I ara que s’apropa el Nadal, la Creu Roja ha volgut estrenar la campanya de recollida de joguines en aquest Giving Tuesday. Qui vulgui aportar alguna joguina ha de tenir en compte que han de ser noves, no poden ser ni sexistes ni bèl·liques i han de fomentar l’aprenentatge i el joc cooperatiu.