Amb el nou curs polític els sindicats majoritaris es preparen per sortir al carrer per seguir fent força contra les tisorades en els pressupostos i els drets socials. Començaran aquest dissabte, dia 28, amb manifestacions a favor del dret a l’avortament lliure i, per al novembre, preparen grans mobilitzacions. Han presentat aquest calendari en una roda de premsa en què també han situat el focus en la reforma de les pensions i els convenis col·lectius que encara no s’han renovat.

Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez preveuen un augment creixent de reivindicacions de treballadors que s’han quedat sense conveni col·lectiu. De moment són nou sectors, 110.000 persones, que es veuen afectats pel que consideren un bloqueig de la patronal. Però a aquests s’hi sumaran 32 sectors més als quals caducarà abans del 31 de desembre i que de moment no han aconseguit cap acord.

A aquests treballadors que es troben encallats en el que qualifiquen com una pèrdua de drets laborals, els sindicats hi afegeixen les retallades als pensionistes actuals i futurs. Xifren que la reducció de la despesa que preveu el Govern espanyol suposarà una disminució del poder adquisitiu dels pensionistes d’entre un 14 i un 28 per cent.

Aquestes dues situacions esperen poder-les reconduir amb les mobilitzacions i la pressió al carrer, ja que esperen tenir un seguiment molt alt. També valoren el moment, ja que segons diuen, el final de legislatura del govern de Mariano Rajoy s’apropa i, esperen, canviarà cap a mesures més conciliadores.

Referències al Debat de política general

CCOO i UGT també han aprofitat per fer referències a l’executiu d’Artur Mas i el debat al Parlament. Del govern diuen que ha perdut tota la credibilitat i els acusen de seguir al peu de la lletra les exigències de la troica i del Govern espanyol. I respecte al debat, han opinat que s’hi està parlant poc dels temes que afecten realment els ciutadans, com són les retallades i la pèrdua de drets socials i laborals.

També reclamen a Mas la recuperació de la paga extra als funcionaris. El president va anunciar que, si el Govern espanyol els compensava l’impost a la banca, els treballadors públics la recuperarien l’any vinent. A parer dels sindicats amb això els converteix en “ostatges” i ho qualifiquen “d’immoralitat”. Creuen que la paga doble s’ha de recuperar independentment de la partida pressupostària, i també que és necessari recuperar i aplicar aquest impost.

Més referències a l’executiu català s’han fet quan els han acusat de mentir. Segons analitzen els sindicats, Artur Mas menteix quan diu que no hi haurà més retallades. Diuen que el 2014 hi haurà, entre d’altres, més pobresa, nens per escolaritzar, més malalties o obres públiques que necessitaran manteniment. Per això, denuncien, dir que no hi haurà “ni un euro més ni un euro menys” significa que hi haurà retallades en les prestacions.

Previsions de futur

Gallego i Àlvarez també han fet pronòstics de cara al futur. Demanen un canvi de rumb en les polítiques econòmiques o, diuen, hi ha el risc de quedar-se “instal·lats en aquestes dades”. També creuen que, per ara, amb les mesures que es prenen es beneficia una minoria mentre una gran majoria es veu perjudicada.