El matís potser només serà perceptible entre els nassos més fins, però si fem cas a l’estudi, l’olor de la ciutat pot variar en les pròximes dècades a mesura que s’incrementi la temperatura del planeta. Només en el viari urbà ja trobem prop de 1.200 exemplars d’alzina i 233 d’alzina surera. I a aquestes xifres cal sumar-hi els arbres dels parcs i de Collserola.

Els experts han calculat que, segons l’espècie, amb un augment d’1ºC les flors podrien arribar a emetre fins a 1,4 vegades més compostos orgànics volàtils (COVs), que són els compostos aromàtics que emeten les fulles i les flors de les plantes per comunicar-se entre sí i amb altres éssers vius.

L’estudi dels científics del CREAF ha estat publicat recentment a la revista ‘Global Change Biology’. Els investigadors s’han preguntat si els canvis de les olors podrien confondre els animals pol·linitzadors i fer que no trobin les flors que necessiten o equivocar-se i visitar-ne d’altres. Els estudiosos apunten que alguns pol·linitzadors podrien adaptar-s’hi i respondre de forma més dinàmica que altres.