Continuen augmentant el nombre de famílies que necessiten ajuda de Càritas, i en un percentatge superior. El 2013 ja són més de 64 mil, un 7% més que l'any anterior. En la majoria de casos l'orígen del problema és l'atur, per això l'entitat ha tornat a demanar un pacte social per a l'ocupació que integri a totes les forces polítiques socials i econòmiques. JORDI ROGLÀ, director de Càritas "Penseu que la meitat de les persones que estan a l'atur no cobren cap prestació econòmica. Per tant, continuarem insistint en aquest pacte perquè considerem que la feina en aquest moment és un bé comú." L'habitatge s'està convertint en una de les principals causes d'exclusió. El 45% de les persones ateses viuen de lloguer, i creix el percentatge de persones obligades a compartir pis per manca de recursos. També augmenta el nombre de persones que viuen acollides gratuïtament a casa de familiars o amics. Per això bona part dels esforços se centren en l'àmbit de la llar. Les ajudes econòmiques directes a famílies per pagar l'habitagtes en sis anys s'han quadriplicat fins arribar als 2 milions d'euros de 2013. El servei de mediació en Habitatge en dos anys ha aconseguit aturar més de 400 desnonaments i ha negociat un centenar de dacions en pagament. Segons l'informe de Càritas el drama social però va més enllà. CARME TRILLA, cap d'Acció Social de Càritas "La crisi està portant a aquestes famílies gairebé a una situació d'epidèmia, des del punt de vista de la mala salut física i mental." Per això reclamen que a banda de posar en marxa mecanismes per garantir el dret a l'habitatge, també cal reforçar el suport mèdic i psicològic.

Càritas Diocesana de Barcelona ha presentat aquest dimecres l’avanç de la memòria de 2013. L’entitat posa l’accent en la relació entre els problemes d’accés i pagament de l’habitage i la salut mental i física de les persones afectades.

Denuncien que el 70% de les persones ateses tenen mala salut mental. Per exemple, el 75% de les dones i el 65% dels homes a qui Càritas ha donat suport tenen ansietat o depressió. També han detectat dolences físiques com migranya (en un de cada tres homes i en dues de cada tres dones) i mal d’esquena crònic (en el 50% dels homes i el 80% de les dones). Els efectes de la crisi també s’estenen entre els més petits, ja que un de cada cinc infants de les famílies que Càritas ajuda no esmorzen al matí.

Amb les dades a la mà, Càritas considera que la sortida de la crisi no ha de ser només econòmica sinó que també ha d’anar lligada a uns serveis públics que atenguin la població. Especialment, reclamen reforçar el suport mèdic i psicològic de les famílies més afectades per la situació econòmica.

Càritas calcula haver atès unes 64.000 persones enguany. Aquesta xifra ha crescut un 15% respecte als atesos l’any 2010 i ha augmentat un 7% en comparació de 2012. El 37% de les persones que han rebut ajuda són menors.

L’entitat apunta a l’endeutament i la impossibilitat de fer front al cost de l’habitatge com el principal problema de la societat juntament amb l’atur. Càritas ha observat com en els darrers anys ha augmentat el nombre de persones que es veuen obligades a compartir pis per la manca de recursos. Per exemple, el 21% de les persones que han atès viuen en habitacions de relloguer. A més, sovint les condicions d’habitabilitat no són òptimes. El 20% de les famílies han viscut alguna vegada en una barraca, un alberg, al cotxe o al carrer.

Enguany s’han destinat dos milions d’euros a ajudes a famílies per pagar l’habitatge, un paquet de subvencions que el 2007 es cobria amb uns 525.000 euros. El Servei de Mediació en Habitatge, que es va posar en funcionament el 2011, ha aconseguit evitar 455 desnonaments.