Són la primera causa de mort entre les persones de 25 i 44 anys i també afecta en gran mesura el grup d'edat d'entre 75 i 84 anys. Des de 2007, les morts per suïcidi han superat les dels accidents de trànsit a Catalunya. Per això el Departament de Salut ha establert un codi per disminuir les temptatives de suïcidi. Ho farà mitjançant la detecció de les persones amb alts factors de risc, com són les que tenen alguna malaltia mental o les que ja han intentat posar fi a la seva vida en altres ocasions. Una detecció que es farà sobretot des dels centres d'atenció primària. BOI RUIZ, conseller de Salut L'objectiu és que des de qualsevol punt d'atenció sanitària es pugui atendre adequadament les persones amb risc de suïcidi. Aquest codi s'aplicarà després que l'Hospital de Sant Pau i el Centre de Salut Mental de la Dreta de l'Eixample, a més de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, hagin dut a terme aquest programa amb alts nivells d'èxit, ja que han aconseguit reduir un 20 per cent els reintents de suïcidi de les persones de qui s'ha fet el seguiment.

L’objectiu és que des de qualsevol punt d’atenció sanitària es pugui atendre adequadament les persones amb risc de suïcidi. En aquest procés de seguiment hi tindrà un paper destacat el 061, el Cat Salut Respon i el SEM.

A més, per primera vegada s’elaborarà un registre de temptatives de suïcidi. Tot plegat per seguir el programa que s’està implantant amb èxit des de l’Hospital de Sant Pau i el Centre de Salut Mental de la Dreta de l’Eixample, i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, pioners en el seguiment dels casos de suïcidi i reconeguts per la Comissió Europea com un exemple de bones pràctiques assistencials.

La primera d’aquestes experiències és la de l’Hospital de Sant Pau i el Centre de Salut Mental de la Dreta de l’Eixample, que va començar l’any 2005. Dos anys més tard, el Parc Taulí de Sabadell va incloure accions específiques destinades als adolescents, i en tres anys han baixat fins a un 5% els reintents de suïcidi en adolescents. Tot dos projectes s’han dut a terme amb alts nivells d’èxit, ja que han aconseguit reduir un 20% els reintents de suïcidi.

L’any 2011 hi va haver 485 persones mortes per suïcidi, és a dir, 6,52 defuncions per 100.000 habitants, per sota de la mitjana de la Unió Europea i de la resta de l’estat espanyol.