calor escola termòmetres

El Departament d’Educació vol garantir que hi hagi “almenys” un espai amb aire condicionat a totes les escoles i instituts de Catalunya per fer front a la calor als centres educatius. Ho ha detallat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en declaracions al programa ‘Els matins de TV3’, en què ha explicat que els aparells funcionaran en alguns centres el curs 2023-24.

L’aire condicionat, el curs 2023-24

Educació començarà a instal·lar la refrigeració als instituts més afectats per les onades de calor i, alhora, autoritzarà els ajuntaments (que són els titulars de les escoles) que també en posin als centres de primària, amb uns criteris que es fixaran properament. Cambray ha explicat que els detalls sobre quants centres en tindran i els espais on es posaran els aparells es faran públics en les properes setmanes. Al febrer, el conseller ja va anunciar que Educació està enllestint un pla de xoc per fer front a la calor a les aules, pendent de concretar-se.

Plaques fotovoltaiques a escoles i instituts

Cambray ha explicat que aquest procés per instal·lar aire condicionat “no es pot fer d’un dia a l’altre” als 3.500 centres educatius i que l’objectiu és que sigui sostenible, per això s’instal·laran plaques fotovoltaiques a escoles i instituts per generar l’energia necessària per refrigerar els centres educatius.

Diverses escoles i instituts s’han mobilitzat en les darreres setmanes per demanar mesures per frenar la calor a l’aula, en previsió de l’augment de temperatura aquesta primavera i les recurrents onades de calor. El curs passat hi va haver almenys una quinzena de centres que van superar els 30 graus a classe i les famílies ja van demanar un pla d’actuació d’urgència. Provisionalment, el Consorci d’Educació de Barcelona va instal·lar ventiladors per pal·liar la calor, però està pendent actuacions definitives per mitigar les altes temperatures a l’aula.

termometre calor escola

Al febrer, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va demanar per carta al conseller d’Educació destinar una part dels fons europeus REACT a climatitzar els centes educatius. Va ser llavors quan Educació va anunciar la posada en marxa d’un pla de xoc que se suma a la partida de 100 milions per a l’aïllament tèrmic i l’eficiència energètica dels centres, amb millores a les cobertes i finestres.