Els Mossos d’Esquadra han desarticulat a Barcelona un grup criminal especialitzat en furts i robatoris violents integrat per 10 persones (nou homes i una dona), d’entre 19 i 35 anys i que entre tots acumulaven més de 100 antecedents.

La policia catalana ha detallat que aquests multireincidents també tenen antecedents a països com França, Alemanya i Bèlgica, on els han detingut reiteradament. Fins i tot, un d’ells té una ordre de prohibició d’entrada a França i una part del grup ja actuaven junts abans d’arribar a Catalunya per iniciar la seva carrera delinqüencial. Els detinguts han quedat en llibertat després de declarar davant el jutge.

Els investigadors els relacionen directament amb una cinquantena de fets delictius, sobretot furts i robatoris amb força i violents al carrer denunciats des de fa uns mesos a Barcelona, però atesa la seva elevada activitat delictiva no descarten que estiguin relacionats amb altres fets.

Entre els 20 més buscats de l’Europol

Els Mossos han detallat dos dels detinguts estan entre els 20 furtadors més actius a Europa (Europol), un pel que fa a robatoris en aeroports i l’altre, a furts comesos a les zones turístiques.

De la feina d’anàlisi que han fet els investigadors per obtenir més intel·ligència policial sobre el fenomen de la multireincidència i dels perfils que hi ha al darrera, s’ha pogut constatar que la majoria dels investigats en el marc d’aquest operatiu actuen amb identitats falses. Un dels detinguts, a França ha utilitzat fins a 26 àlies. Tot i així, la coordinació policial internacional i l’intercanvi d’informació entre les diferents policies ha permès arribar a cadascun dels perfils dels detinguts i identificar-los.

Patrullatges al barri de Gràcia

La investigació es va iniciar a principis d’any, en el marc dels dispositius del Pla Tremall de lluita contra la multireincidència. Al barri de Gràcia es van identificar persones amb antecedents que havien ocupat diversos immobles que utilitzàvem per dur a terme la seva activitat delictiva. Els Mossos van poder detenir una persona i recuperar 12 telèfons mòbils i a partir d’aquí, van estirar el fil per identificar la resta de membres del grup i els seus líders principals.

Es movien en patinet elèctric

Les persones investigades realitzaven la seva activitat delictiva des de tres immobles i un restaurant on es reunien i es coordinaven per cometre els furts o robatoris violents. Sovint actuaven amb patinets elèctrics per desplaçar-se ràpid al centre de la ciutat i en el moment de fer estrebades, poder fugir del lloc a gran velocitat per evitar la detenció.

El dispositiu que ha permès desarticular aquest grup criminal va comportar l’entrada i escorcoll en els domicilis investigats el passat 27 de març. A l’interior dels pisos es van localitzar una trentena de telèfons mòbils, una bicicleta elèctrica, multitud d’objectes electrònics comcarregadors de bateria portàtils, auriculars, altaveus portàtils, rellotges i smart watch. També moneda estrangera dels Emirats Àrabs, Oman, Filipines i Malasia, multitud de motxilles de viatge i bosses de mà de dona, vuit patinets elèctrics i 3.330 euros en efectiu. Els detinguts han quedat en llibertat després de declarar davant el jutge.

La multireincidència a Barcelona

Durant els mesos de gener i febrer els Mossos d’Esquadra han destinat 27.000 hores a patrullatges i dispositius per prevenir la multireincidènica. Durant aquests dos primers mesos del 2023 s’han identificat 6.877 persones que tenen antecedents i 523 vehicles.