La Josefa ha hagut de passar la nit a casa del seu fill. Ell va ser qui va alertar els bombers del mal estat de l'edifici. BIENVENIDO ROJAS "Abrí el falso techo y entonces vi las bigas que estaban muy mal. Se veían las varillas. Llamamos a la Guardia Urbana para que vinieran los bomberos. Abrieron más techo ellos y nos desalojaron, que habia que salir corriendo". Els bombers van desallotjar els inquilins dels 31 pisos de la finca, un total de quaranta persones. La majoria dels afectats han passat la nit a casa de familiars, 16 ho han fet al servei municipal d'estades greus per a casos d'emergència i dos han dormit en un hotel. Ja fa temps que els veïns es queixen del mal estat de l'immoble. És un edifici que té més de 60 anys i que des de 2008 està afectat per un pla de reforma del barri, ara en revisió. En un prinicipi la finca havia d'anar a terra, però segons els veïns, el projecte va quedar aturat. Ara demanen a l'Ajuntament que prengui una decisió ràpida. CLAUDIO BANCELLI, president de la comunitat de veïns "Si ya el edificio hace siete o ocho años habian decidido tirarlo, imagínate tu como esta la situacion ahora". LLUÍS CAIRELL, president associacio veins Teixonera "Aquesta no és una solució que es pugui dir, ja ho mirarem, estudiarem. No es pot estudiar, el estudiar s'ha acabat". Des del consistori asseguren que la prioritat és la seguretat dels veïns. Ara, esperarà a conèixer les conclusions de l'estudi tècnic que s'està elaborant per prendre qualsevol decisió. FRANCINA VILA, regidora del districte d'Horta-Guinardó "Una diagnosi d'un edifici d'aquestes característiques no és fàcil ni es fa en tres o quatre dies. Ara quedava pendent fer les cales de les bigues i és el que a principis de la setmana que ve es farà i ens permetrà finalment saber de què estem parlant". De moment els veïns hauran d'estar fora de casa, com a mínim, una setmana. Aquesta tarda podran entrar a casa seva per recollir-hi algunes pertinences.

Els Bombers de Barcelona van rebre la nit de divendres la trucada de Bienvenido Rojas, el fill d’una veïna que viu en un soterrani. La seva mare, com la resta d’habitants de l’edifici, té por de dormir a casa pel mal estat en què es troba el bloc que té a sobre. Ell va decidir treure una part del fals sostre per veure les bigues: “Només en queden les tiges de ferro”, ha assegurat aquest matí a BTV. La dona ha passat la nit ja a casa del seu fill, que viu al mateix barri.

En Bienvenido va trucar als bombers, que, després de fer unes cales sobre l’estructura, van comprovar que efectivament s’havia deteriorat últimament i van ordenar el desallotjament de cinc pisos, de diferents plantes, ubicats en un extrem de l’immoble. Llavors la regidora del districte d’Horta-Guinardó, Francina Vila, va acudir a la finca i, per garantir la tranquil·litat de tots els veïns, d’acord amb els Bombers, poc després de la mitjanit es va ordenar desallotjar preventivament tota la finca.

El Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona va oferir allotjaments alternatius a unes 40 persones. Finalment, 16 han passat la primera nit en aquest centre municipal, dues en un hotel i la resta, a casa de familiars.

Recuperar les pertinences

Aquest dissabte a la tarda, els veïns han començat a tornar als seus pisos per recollir les seves pertinences. Els agents de la Guàrdia Urbana han anat passant llista perquè, com a màxim dos veïns per pis, acompanyats per un bomber, poguessin entrar a casa i ficar tot allò que es volguessin endur en una maleta. Molts anaven amb llistes preparades per no deixar-se res, perquè no saben quan podran tornar a casa.

Aquest dilluns, una comissió tècnica farà un balanç de la situació. La regidora d’Horta-Guinardó, Francina Vila, insisteix que la prioritat és la seguretat dels veïns: “ara quedava pendent fer les cales de les bigues i és el que a prinicipis de la setmana que ve es farà i ens permetrà finalment saber de què estem parlant”, ha explicat. Amb aquesta informació a la mà, el districte preveu tornar a reunir-se amb els veïns dimarts.

Mentrestant, l’Ajuntament també està intentant atendre les queixes dels veïns que han passat la primera nit al Centre d’Urgències i Emergències Socials. Diuen que aquest centre, on habitualment s’acull a persones sense sostre, no reuneix les condicions mínimes per instal·lar-s’hi amb la família. Des del consistori adverteixen que, en aquestes situacions d’emergència, les persones s’han de derivar al primer allotjament disponible.

Problemes estructurals coneguts

Els veïns ja es van reunir al setembre amb la regidora i van denunciar el mal estat de l’edifici. Llavors les pluges van inundar els pisos de la segona planta i els àtics, i van empitjorar la situació. El 23 de setembre, els Bombers de Barcelona van revisar l’immoble i van decidir apuntalar-ne almenys dos habitatges. També van instar els serveis tècnics a realitzar una inspecció al conjunt de l’edifici. L’estudi preliminar en mostrava deficiències, però no un perill imminent de caiguda. En paral·lel, el districte va contractar l’estudi d’arquitectes COPCA per fer l’anàlisi estructural completa de la finca i va iniciar un expedient per requerir als propietaris la realització de les obres necessàries de manteniment.

La finca té més de 60 anys i, des de 2008, està afectada per la modificació del PGM del Carmel. Aquest pla urbanístic està aturat i pendent de revisió, però el districte manté la voluntat d’acabar expropiant i enderrocant l’edifici, un cop tots els veïns hagin estat reallotjats definitivament. El president de la comunitat de propietaris i el de l’Associació de Veïns demanen a l’Ajuntament que acceleri aquesta solució, tal com es va fer al Carmel. A la Teixonera encara no hi ha hagut cap esvoranc, però “aquí hi ha gent que no pot dormir tranquil·la a casa seva”, denuncien.