Ara fa 25 anys, el Xupet Negre es va convertir en tot un referent del grafit a casa nostra. Avui no s'ha volgut perdre la festa de Murs Lliures. D'entrada tots ells disposen de tres murs nous, que els ofereixen un quilòmetre de superfície per desfermar tot el seu art. A això cal afegir-hi, l'entrada en funcionament, d'una nova aplicació per a telèfons intel·ligents. Fins ara, si volien pintar, tot s'havia de gestionar des del web, ara, artistes com la Núria, es troben a un clic de distància per obtenir un permís i començar a pintar de manera quasi instantània. FERRAN TORT, Artistlove "És un avantatge per a tots els artistes de poder anar amb els teus pots i directament pintar instantàniament sense haver de buscar, anar a una web, entrar-hi, t'hi has de registrar, ara és com instantani, ho pots fer al moment." Si bé es tracta d'una iniciativa pionera a tot el món, no és fàcil pintar a Barcelona, se n'han de respectar els plans urbanístics, i els espais per practicar l'art urbà són limitats. MARC GARCIA, responsable de Rebobinart "No, no és una ciutat fàcil, és una ciutat amb gent molt gran, amb una visió de l'art urbà del que era fa molts anys, clar no hi ha cap polític que hagi agafat un esprai i s'hagi posat a pintar. Hi ha ciutats molt més joves, amb polítics molt més joves que estan molt més oberts a aquestes iniciatives, però tot és un procés." L'aplicació ja es pot descarregar per a telèfons Android i d'aquí a quaranta dies estarà disponible per als usuaris d'Apple. Els organitzadors esperen que després de l'entrada en funcionament de l'app, el nombre d'artistes, ara uns 600, s'ampliï i revitalitzi l'escena de l'art urbà a la ciutat.

Rebobinart, l’associació que ara fa dos anys va iniciar el projecte per poder pintar, de manera legal, els murs lliures de Barcelona, avui està d’enhorabona. Els tres espais que tenien per poder pintar (un al carrer de l’Agricultura, un altre a Glòries i un tercer a les Tres Xemeneies del Paral·lel) ara han quedat ampliats amb tres murs més a Selva de Mar, al carrer del Marroc i al passatge del Marquès de Santa Isabel. A més, ara se’ls afegeix una aplicació per a telèfons intel·ligents que els permet gestionar els permisos de manera més àgil, perquè fins ara tot s’havia de gestionar via web i amb un funcionament més lent.

L’Ajuntament decideix quines són les superfícies que es poden pintar i Murs Lliures posa a disposició dels artistes urbans aquests murs, fins ara a través del web i ara també amb l’aplicació per a dispositius mòbils. Un cop registrats, els grafiters poden reservar l’espai i veure què s’hi ha fet i quan. D’aquesta manera, si l’obra que haurien de tapar fa poc dies que s’ha fet, poden esperar-se i respectar els temps mínims de conservació.

Amb la nova aplicació, a més, es pot veure qui està pintant just en aquell moment, quins murs ens queden més a prop i, com si es tractés de la famosa aplicació Instagram, pujar-hi les fotos de l’obra que ha fet l’artista i compartir-les amb la resta de la comunitat.

Avui els pioners de l’art urbà a Barcelona, com el Xupet Negre, s’han volgut afegir a la festa, que coincideix a més amb els 25 anys d’activitat de l’artista.

Comparteix a: