La menopausa comença, de mitjana, als 47 anys i comporta canvis en els nivells hormonals en el cos de la dona que causen una gran varietat de símptomes que poden durar des d'uns pocs mesos fins a uns anys. Els més comuns són les sufocacions, les alteracions del son i l'osteoporosi. Però més enllà dels efectes que té sobre la salut física, la menopausa sovint també té un impacte psicològic i, fins i tot, social. ISABEL FERNÁNDEZ, ginecòloga "El 50% de les meves dones són menopàusiques, però moltes em diuen que ja no són menopàusiques, és com un tabú que tenen les dones." La doctora Fernández i el dermàtoleg Urbà González són dos dels professionals que participen en el Segon Fòrum Dona i Menopausa. URBÀ GONZÁLEZ, dermatòleg "Incidim en sis aspectes de la salut que tenen importància en la dona menopàusica: tenir cura de la pell, mantenir la nutrició per tenir els ossos forts i un cos equilibrat en quant al pes adequat, i després també parlarem de qüestions relacionades amb el sol pèlvic." El fòrum és un punt de trobada, únic a l'estat, en què les dones poden trobar respostes i consells sobre la menopausa. L'organitza Ella y el Abanico, un web que s'ha convertit en un referent a la xarxa per intercanviar informació sobre aquesta etapa de la vida femenina. MONTSERRAT ROURA, directora del II Fòrum Dona i Menopausa "Troben respostes des de la sequedat vaginal, des de la fitoteràpia, l'alimentació, l'insomni... troba respostes a totes les preguntes i es troba acompanyada perquè a més a més hi ha moltes dones, i una es pregunta a l'altre, es comparteix..." Durant les tres jornades que dura el fòrum, s'han organitzat una quinzena de conferències i tallers amb especialistes de la salut i la bellesa.

La menopausa comença, de mitjana, als 47 anys i comporta canvis en els nivells hormonals en el cos de la dona que causen una gran varietat de símptomes, que poden durar des d’uns pocs mesos fins a uns anys. Els més comuns són les sufocacions, les alteracions del son, l’osteoporosi (per la pèrdua d’estrògens) i la sequedat vaginal.

Però, més enllà dels efectes que té sobre la salut física, la menopausa sovint també té un impacte psicològic i, fins i tot, social. La ginecòloga Isabel Fernández explica que “el 50% de les meves pacients són menopàusiques, però moltes em diuen que ja no són menopàusiques, és com un tabú que tenen les dones”.

El Fòrum Dona i Menopausa se celebra cada dos anys i és l’única trobada de caràcter divulgatiu que s’organitza sobre la qüestió a tot l’estat. Aquí les dones poden compartir les seves inquietuds amb especialistes i professionals de la salut, la bellesa, la sexualitat o l’alimentació. A banda de fomentar el diàleg entre els experts i les dones, el Fòrum també reivindica la menopausa com una etapa més de la vida femenina.

Entre els professionals que participen en l’esdeveniment hi ha el doctor Santiago Dexeus, amb la conferència ‘La menopausia, etapa de la vida nada peyorativa’; Eduardo Estivill que parla de com controlar les sufocacions durant la nit; i Carlos Balmori, que explica quins són els nous aliats de les dones per millorar el sol pèlvic. Pel que fa als tallers, la ginecòloga Isabel Fernández i el dermatòleg Urbà González proposen una gimcana amb consells perquè les dones se sentin guapes, i la psicòloga Betlem Estrany parla de l’autoconsciència i l’apoderament.

Aquest dissabte, en l’acte de cloenda del II Fòrum Dona i Menopausa, l’actriu catalana Assumpta Serna, compartirà la seva experiència de conciliació de la menopausa amb la seva carrera professional.

Ella y el Abanico és una organització que va néixer el 2010 dirigida per Montserrat Roura, amb l’objectiu de fer més fàcil a les dones el camí cap a una de les etapes més llarga de la vida. El seu portal ha registrat més de 600.000 visites i és un referent de trobada i intercanvi d’informació sobre la menopausa a la xarxa.