L'economia ha estat el tema central de la majoria de xerrades de la tarda. "Jo crec que no hem viscut per sobre de les nostres possibilitats." "Se colectiviza la responsabilidad y se privatiza el beneficio de los bancos." Aquests són alguns dels temes de què s'ha parlat a la conferència sobre l'auditoria del deute. Des del mes de març, a Barcelona, un grup de treball associat al 15-M estudia per què Espanya està endeutada i qui n'és responsable. Que un grup de ciutadans controli el deute del país no és nou: Islàndia també ho va fer i va publicar les conclusions de l'anàlisi. Aquí encara hi ha feina pendent, però l'auditoria en dóna ja algunes pistes. YOLANDA FRESNILLO, Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute "Espanya té un deute públic inferior al d'Alemanya i França. En realitat, el més elevat és el deute privat i l'Estat s'endeuta per fer front a rescats bancaris." ARCADI OLIVERES, president de Justícia i Pau "Si els estats no tenen prou diners és perquè els gasten malament." Una altra de les xerrades més concorregudes ha estat la de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Ada Colau ha explicat quines alternatives ofereixen per evitar les execucions hipotecàries, com poder pagar el deute sense interessos en forma de lloguer per evitar desnonaments. Una tarda de propostes que des del moviment, asseguren que s'han de materialitzar en accions en els propers mesos.

El Fòrum dels Pobles és el nom que el moviment ha posat a l’assemblea permanent de la plaça de Catalunya, que ja treballa a ple rendiment. Aquest diumenge a la tarda, l’endemà de la gran manifestació que va recórrer la ciutat, s’han fet les primeres xerrades per concretar les alternatives que el moviment vol plantejar al sistema actual. La crisi econòmica ha dominat el debat d’avui.

La presència de desenes de ciutadans a la xerrada convocada per la plataforma Auditoria Ciutadana del Deute ha estat una mostra que l’economia interessa a molts. En la conferència s’ha parlat, entre altres qüestions, de l’origen del deute i les mesures que els estats estan prenent per eixugar-lo, per exemple, ajustos pressupostaris i retallades en l’estat del benestar. Els ponents, entre els quals hi havia el president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, han aclarit conceptes com el de la prima de risc per a moltes de les persones que els han escoltat. Des de la plataforma Auditoria del Deute consideren important apropar la terminologia econòmica a tothom, ja que consideren que només amb informació es poden plantejar propostes i alternatives i, en conseqüència, canviar el model econòmic actual.