Està a punt de commemorar-se el primer aniversari de l’acampada a la plaça del Sol de Madrid, que dies més tard es va estendre a la plaça de Catalunya i en altres places de l’Estat espanyol. A les portes del 15 de maig alguns dels impulsors i col·laboradors del moviment expliquen en què s’estan treballant i quines són les perspectives, reptes i ambicions de futur.

Per als qui creuen que el 15-M s’ha desinflat, els membres del moviment diuen que 12 mesos és poc temps per veure’n resultats concrets. Tot i això, els experts asseguren que els moviments socials tenen alts i baixos i el 15-M no n’ha estat una excepció. El que és una evidència és que algunes persones estan intentant canviar les coses. Maite Uró és membre del Grup de Treball per la Reforma del Sistema Electoral “L’objectiu final del 15-M és trobar un altre sistema que serveixi més i millor la ciutadania per tenir una vida digna.

A finals de l’any passat va sorgir el col·lectiu dels “iaioflautes”. Des del principi s’han solidaritzat amb el moviment i han engegat i protagonitzat protestes per iniciativa pròpia: “Tuvimos que enfrentarnos al sistema fascista para conseguir lo que hoy tenemos. Hoy no pensamos que la llamada democracia iba a venir a llevarse todo aquello que conseguimos en aquellos tiempos”, diu Adrián Risquez, “iaioflauta”.

En aquest temps s’han escrit llibres que analitzen el 15-M i  pronostiquen llarga vida als “indignats”. Josep Maria Antentas és coautor del llibre ‘Planeta indignado’: “Des del poder s’accelera gas a fons cap a les retallades i per altra banda hi ha una reacció molt potent des de baix i això genera una situació en què el poder polític i les principals institucions es veuen bastant qüestionades i tenen la seva legitimitat cada cop més qüestionada.”

Els membres del moviment demanen calma als qui tenen pressa per veure els fruits de la feina feta. Creuen que el més important ja s’ha aconseguit: treballar des d’una perspectiva global i amb un sistema d’organització horitzontal. “A la Comissió Internacional, una mica l’objectiu que tenim és aquest, establir lligams, bàsicament el nostre eslògan és ‘Linking the revolution'”, diu Rok Peris, que és membre de la comissió.  Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau, també demana un vot de confiança per al 15-M: “L’eficàcia d’aquest moviment justament ha començat amb força a partir del moment en què s’han retirat als barris, als ateneus, a les associacions de veïns i han començat a actuar.”

Des que van aixecar-se les acampades de les places, el moviment s’ha diversificat per barris i objectius. Un exemple n’és la Plataforma per l’Auditoria Ciutadana, que està començant a auditar els comptes de les administracions públiques. “Para que realmente sepamos qué es lo que estan haciendo con nuestros bienes sociales, porque esto es un expolio, nos los están quitando por la cara para pagar unas deudas privadas”, diu Emma Avilés, de la Plataforma per l’Auditoria Ciutadana.

Aquest dissabte totes les persones que apareixen en aquest vídeo i moltíssimes més sortiran al carrer per reivindicar que el 15-M continua treballant per exigir transparència en la gestió pública i en defensa dels pilars de l’estat del benestar. Una marxa que es farà en 60 països de tot el món.