detinguts estafa suplantar identitat bancs

Els Mossos d’Esquadra han detingut dos estafadors, de 44 i 32 anys, que suplantaven la identitat d’altres homes utilitzant documents d’identitats robats a vehicles. Després anaven a oficines bancàries de diferents punts de Catalunya i de l’estat i retiraven quantitats de diners importants. Els detinguts aprofitaven que tenien una certa semblança física amb les víctimes per no aixecar sospites entre els treballadors d’oficines del banc. En un any, la policia ha identificat 35 homes, a qui els estafadors haurien sostret més de 57.000 euros.

Estafadors multireincidents amb una trentena de detencions

La investigació, a càrrec de la Unitat d’Investigació de Sarrià – Sant Gervasi, va començar el maig, quan la policia catalana va tenir coneixement que un home estaria suplantant la identitat d’altres per retirar diners dels seus comptes bancaris. La retirada d’efectiu es feia a oficines de diferents municipis catalans per dificultar la tasca dels agents i es movien en cotxes llogats. Aquest estafador actuava amb un còmplice que s’encarregava de llogar aquests vehicles.

Tots dos estan acusats de delictes d’estafa, ús de document autèntic sense estar-ne legitimat i usurpació de l’estat civil i pertinença a grup criminal. Els dos detinguts són estafadors multireincidents i sumen una trentena d’antecedents.

Un dels detinguts va ingressar a presó després de passar a disposició judicial i l’altre va quedar en llibertat.

Entramat criminal per captar estafadors

Els agents treballen amb la hipòtesi que hi ha un entramat criminal i les estafes haurien estat planificades per altres persones. Els cervells de l’operació s’encarregaven de captar persones, com els dos detinguts, ja d’edat i característiques físiques similars amb titulars dels documents d’identitat robats.

En aquesta organització, els dos detinguts eren els encarregats de cometre el fet delictiu a canvi d’una comissió.

Les càmeres de seguretat dels bancs, clau en la investigació

A través de les càmeres de seguretat de videovigilància dels bancs afectats, es va poder identificar 35 casos en què l’autor era la mateixa persona. Els Mossos van treballar conjuntament amb els grups Antifrau i de Prevenció del Frau i Fets Delictius de les entitats bancàries per fer seguiment dels dos detinguts i relacionar-los amb els fets delictius.

El 28 de març, els Mossos van rebre l’avís que s’havien produït tres fets delictius en un mateix dia a València i van muntar un dispositiu per detenir els autors quan retornessin a Catalunya. Els detinguts van retornar cap a casa seva on van ser detinguts. Un d’ells portava el mateix document que acabava d’utilitzar en els tres delictes a València.

En el registre al domicili d’un dels detinguts es va localitzar roba i objectes utilitzats en els fets delictius i captats per les imatges de videovigilància, a més de diners en efectiu.