(ACN)  La xifra de d’armes blanques intervingudes pels Mossos ha crescut un 16 % en els darrers cinc anys. El 2021 la policia en va comissar 3.284 i l’any passat, 2.828. És el que es desprèn d’una resposta per escrit del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, a una pregunta del diputat no adscrit Antonio Gallego. Elena ha apuntat que en els darrers anys s’ha incrementat l’ús d’aquests mitjans per perpetrar fets delictius i ha recordat que el mes de febrer es va posar en marxa el pla Daga per combatre aquesta tendència.

De fet, coincidint amb la presentació de la mesura, els Mossos van informar que durant el 2022 els delictes comesos amb arma blanca a Catalunya van augmentar un 44 % en relació amb 2019. Se’n van comptabilitzar 1.823.

El pla Daga, contra l’increment d’ús d’armes blanques

Joan Ignasi Elena ha recordat que el pla Daga inclou dispositius de seguretat, controls policials i inspeccions i augment del nombre d’intervencions. “Aquestes accions, de diferent naturalesa, es desenvolupen en els àmbits de la seguretat ciutadana, la investigació i la policia administrativa”, ha concretat el conseller. A banda, el pla també inclou presentacions i recomanacions de seguretat adreçades a l’àmbit educatiu, sessions informatives a empreses i personal de seguretat privada, i convenis de col·laboració amb representants del sector del transport públic i empreses de l’oci nocturn.

Elena recorda que es fa una vigilància especialment intensa al voltant de les zones d’oci i en espais on es produeixen grans concentracions de persones. Per aquesta raó, a mitjans del 2011 també es va posar en marxa el Programa operatiu específic d’oci nocturn, que s’aplica durant les hores d’obertura dels establiments de concurrència pública o en quan se celebren concentracions d’oci en espais públics, especialment amb motiu de la celebració de festes populars, botellots, o en dates de gran afluència de persones en llocs públics, com la nit de Sant Joan o la de Cap d’Any.