L’interior però també els entorns del Parlament de Catalunya han estat aquest dimecres escenari de celebració, després de l’aprovació de la nova llei catalana antidesnonaments. A banda de la satisfacció entre els partits polítics que hi han donat suport (PSC, Junts, ERC, CUP i En Comú Podem), entitats socials i desenes de ciutadans s’han acostat a les portes de la cambra catalana en un clar ambient de triomf. “Sí que es pot!”, han exclamat els concentrats.

En la celebració hi han participat plataformes diverses com la PAH i també famílies afectades per la situació actual de l’habitatge a Catalunya. La portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Lucía Delgado, celebra que la nova normativa “aturarà milers de desnonaments” a canvi de lloguers socials per a famílies en situació de vulnerabilitat. “La tretzena legislatura ha de ser la de l’habitatge digne i adequat, i no la dels desnonaments”, ha dit des del Parlament.

Reunió amb Aragonès per “exprimir la norma”

Després de la sessió parlamentària, en una compareixença a la mateixa cambra la PAH ha destacat els punts més rellevants de la llei i ha aprofitat per “exigir” que se signin els 4.000 lloguers socials que l’Agència de l’Habitatge tenen detectats. Així mateix, la plataforma ha anunciat que el 9 de març tindran una reunió amb el president del govern català, Pere Aragonès, per donar-li un pla executiu que serveixi per “exprimir la norma” i signar el “màxim” de lloguers socials.

Alguns dels ciutadans que han anat a les portes del Parlament a celebrar la llei han destacat que la nova normativa posarà la vida més fàcil als més necessitats. “No he pogut parar de plorar quan hem vist que l’han aprovat”, deia una de les concentrades. Un home ha parlat del seu cas particular: estava a punt de ser desnonat i, d’acord amb el nou text, se’n podrà salvar: “Aquesta llei em torna a donar vida“.

“No serà perfecte, però ajudarà molta gent”

Altres moviments socials i en defensa de l’habitatge com el Grup d’Habitatge de Sants s’han desplaçat fins al Parc de la Ciutadella per celebrar el nou text. “No serà perfecte, però ajudarà molta gent”. La plataforma demana desplegar ja llei antidesnonaments a Catalunya i garantir que s’apliqui.