L’investigador Oriol Mitjà ha posat data a una possible setena onada de covid, que ja va alertar que arribaria: calcula que el nombre de casos tornarà a disparar-se d’aquí a entre 6 i 8 mesos, quan la immunitat de grup baixi. Amb aquest calendari, se situaria a entre l’agost i l’octubre. En canvi, a curt termini preveu uns mesos de “tranquil·litat” pel ritme de vacunació, amb l’administració de la tercera dosi, i pel volum de persones que han passat la variant òmicron des de Nadal.

Tot i això, per tal que hi hagi una setena onada, Mitjà també apunta que caldrà que es compleixi una altra condició: que aparegui una variant lleugerament diferent, un escenari que veu probable. “Mentre tinguem transmissió al globus terrestre i no s’hagi erradicat el virus, podrien continuar havent-hi onades en major o menor gravetat”, ha advertit. En aquest context, creu que “ara el que hem de fer és preparar-nos molt bé per la propera onada i no entrar en pànic quan arribi”.

El pla de Salut, insuficient

Mitjà ha criticat que la Generalitat prevegi deixar de comptar cas per cas a l’abril i, en canvi, establir un servei de vigilància amb “hospitals sentinella”. L’investigador considera que aquest pla és “adequat des del punt de vista de la vigilància” però que, en canvi, “és insuficient per poder controlar la setena onada de la covid”. “Per poder disminuir-la [la setena onada] calen altres intervencions”, ha dit.

La previsió raonable és que continuaran havent-hi onades pandèmiques en els propers mesos, no podem declarar la fi de la pandèmia ni la transició a l’endemicitat”
Oriol Mitjà, investigador

Aquest investigador proposa analitzar les aigües residuals i implantar un sistema d’intel·ligència epidemiològica que parteixi de models matemàtics. A més, creu que quan es detecti que hi ha risc d’onada, s’hauria de llançar un “paquet de mesures per protegir la població”, entre les quals una campanya de vacunació amb dosi de reforç, mesures per protegir-ne els col·lectius vulnerables o la instal·lació d’aparells de control ambiental en espais com escoles o restaurants.