El col·lectiu feminista Dones per l’Abolició ha protagonitzat la primera marxa per reclamar que s’elimini la prostitució. Denuncien que Barcelona s’ha convertit en la “capital del turisme sexual del sud d’Europa” i exigeixen una llei per abolir aquesta pràctica. Prop d’un centenar de persones han seguit un itinerari pels punts del barri del Raval on, afirmen, s’hi concentra el que anomenen “mercadeig de dones”. La ruta ha començat a l’estàtua del ‘Gat’, de Botero, a la rambla del Raval a les 12 h i ha acabat a la plaça de Sant Jaume una hora després.

Dones per l’Abolició exigeix als governs i als estaments internacionals “mesures per erradicar aquest tipus de violència extrema contra dones i nenes”. Ho denuncien en un manifest que ja han subscrit gairebé 3.000 persones i més de 200 entitats. L’acte ha comptat amb la presència de l’activista francesa, Rosen Hicher, icona de la lluita per l’abolició de la prostitució. Segons l’organització, aquesta és la primera ruta que s’organitza a Espanya per denunciar aquesta pràctica.

Una marxa polèmica

Aquest divendres centenars d’associacions feministes, LGTBI i de moviments socials i veïnals han mostrat el seu rebuig a la marxa perquè, asseguren, “no són benvingudes iniciatives que fomentin l’estigmatització de cap col·lectiu vulnerable”. En un comunicat, els contraris a la ruta expliquen que dins del moviment feminista existeixen diferents posicions pel que fa a la regularització i abolició de la prostitució.

De fet, durant la marxa una vintena de persones han fet una actuació de protesta per contrarestar-la. Els han llançat pols de colors i els han titllat de masclistes i conservadors. A més, els han acusat d’estar convocats per l’església per criminalitzar la prostitució. Al llarg de la protesta, aquest col·lectiu ha seguit els convocats cridant-los consignes com “Vostès són masclistes, vostès criminalitzen” per boicotejar l’acte.

Contramanifestació dones per l'abolició

Algunes de les persones que han assistit a la contraprotesta exerceixen la prostitució. Una d’elles ha explicat a betevé que Dones per l’Abolició “no té en compte els drets de les víctimes de tràfic de persones” i que volen parlar per les prostitutes sense tenir-les en compte: “No ens poden dir què hem de fer amb el nostre cos ni dir-nos a la cara que som dones violades. Algunes hem triat aquesta feina”, ha assegurat. La testimoni ha insistit que Dones per l’Abolició “no vol parlar realment de tràfic d’éssers humans sinó imposar només la seva moralitat sexual.”

No és el primer cop que el moviment contra l’abolició es mobilitza. Al setembre el Moviment Democràtic de Dones va fer una acció per conscienciar la societat d’aquesta problemàtica repartint fulls informatius sobre la prostitució.