La fibromiàlgia és una malaltia que, segons els experts, sovint cau en l’oblit. Per conscienciar els ciutadans, aquest divendres l’Hospital del Mar s’ha unit al Dia Mundial de la Fibromiàlgia: ha habilitat un punt d’informació per a pacients i ha fet una xerrada amb l’èmfasi en la sexualitat. La patologia, que es caracteritza per dolor crònic als músculs i ossos, afecta el 2,4 % de la població major de 20 anys, especialment les dones.

El cap de Servei de Traumatologia de l’Hospital del Mar, Josep Blanch, ha explicat que la fibromiàlgia se sol confondre amb depressió o ansietat però que és una malaltia estesa que, fins i tot, “trenca o dificulta relacions de parella.” En l’àmbit sexual, Blanch afirma que té una gran afectació en tots els aspectes: “fa disminuir la libido i, fins i tot, hi ha coits dolorosos” apunta.

En aquest sentit, el sexòleg Ignasi Puig reconeix que l’acte sexual “entronca directament amb la felicitat” i que la gestió que en fa una persona amb fibromiàlgia és complicada. És per això que recomana “no forçar” ni “posar pressió” per arribar als nivells de passió previs a la diagnosi de la malaltia.

10 anys tractant la fibromiàlgia

L’Hospital del Mar és un dels centres pioners en el tractament de la fibromiàlgia. Fa 10 anys que aquest recinte hospitalari tracta pacients amb aquesta malaltia i els ajuda a reconèixer-la i gestionar-la.