Manifest conjunt de treballadors del metro de diferents ciutats de l'Estat contra l'amiant

En plena crisi per la gestió de l’amiant a la ciutat i coincidint amb la vaga de metro, el personal de TMB ha sumat forces amb treballadors de metro d’altres ciutats com Madrid, Bilbao i Saragossa. Una quarantena d’empleats del suburbà s’han concentrat aquest divendres al matí a les 12 davant de la seu de TMB a la Sagrera per denunciar que les mesures que s’han pres són insuficients. És per això que han presentat un manifest conjunt en què reclamen “a administracions i empreses que assumeixin la seva responsabilitat i millorin els plans de vigilància, la investigació per a la cura i les ajudes socials per als afectats”.

El manifest proposa un decàleg d’accions, entre les quals destaquen la creació d’un fons de compensació per a les víctimes, que es faci la retirada de l’amiant amb el màxim control, que es pugui declarar una malaltia sense haver de passar per judici o que se’n registrin les malalties derivades, entre d’altres. Tots els comitès d’empresa signants del manifest insisteixen que aquest és un problema de salut pública i que cal tractar-lo com a tal. Asseguren que es desconeix la quantitat real de persones afectades i de víctimes potencials, i que l’any 2020 “serà especialment dur perquè l’aparició de l’asbestosi i altres malalties acostumen a produir-se 20 o 30 anys després d’exposar-se al material”.

Alhora, David Vázquez, representant del comitè de vaga de Metro de Barcelona, critica que TMB estigui fent els mesuraments d’amiant al metro “amb un microscopi òptic i no amb l’electrònic, que és més fiable”. A més, lamenta que “des de la celebració del Mobile World Congress l’empresa de transport no ha proposat noves mesures per combatre l’amiant”. A l’abril, se’n va retirar de l’estació de metro de la Verneda i, a inicis de maig, TMB va anunciar que augmenta en un milió d’euros els diners destinats a treure l’amiant dels trens i estacions de metro, amb un pressupost total de 7,4 milions.