Catalunya necesita 1.000 unitats de sang cada dia. El més òptim seria aconseguir-les diàriament però períodes com el d'ara, amb epidèmia de grip i precedits de les festes de Nadal, obliguen a organitzar accions com les d'aquest cap de setmana: la donació 2.0. EULÀLIA TARROJA, donant de sang "Se'n necessita i hem de col·laborar tots, avui per tu i demà per mi." IGNASI DE RAMON, donant de sang "És una cosa que pots fer, que no et costa res, que surt gratis i beneficia altres persones i que un dia ho pots necessitar tu i, per tant, no hauria d'haver-hi cap dubte." Els donants tenen molt clar la destinació de la seva sang, una sang que cada dia salva vides i que esdevé un bé imprescidible als hospitals. A partir de la sang s'obtenen tres components diferents: concentrats d'hematies, plaquetes i plasma. PILAR ORTIZ, directora tècnica del Banc de Sang i Teixits "Los glóbulos rojos duran 42 días, pero no nos duran tanto, hay una parte de la sangre, que són las plaquetas, son las que se encargan que la sangre coagule y fundamentalmente la necesitan los pacientes con enfermedades oncohematológicas, leucemia, linfoma, que sólo nos duran 5 días y el plama que dura tres años congelado." El Banc de Sang i Teixits de Catalunya necessita tenir reserves per set dies, és a dir unes 7.000 unitats. Per això cal que la població no abaixi la guàrdia i en continui donant perquè com reiteren des del Banc de Sang i Teixits la sang no es fabrica.

La Marató de Donants de Sang 2.0 de Catalunya, que va arrencar divendres passat, va acabar el dia d’ahir amb més de 3.000 donacions de sang. Per tal de cobrir les reserves d’una setmana, encara en faltarien unes 4.000 unitats.

Cada dia es necessiten 1.000 unitats de sang a Catalunya. Les donacions de sang es fraccionen per obtenir tres productes: concentrats d’hematies o glòbuls vermells, concentrats de plaquetes i plasma. Els diferents components de la sang tenen una vida molt curta i és per això que les reserves s’han de renovar constantment. Les plaquetes només es poden guardar durant cinc dies, els glòbuls vermells duren 42 dies i el plasma, si es congela, es pot mantenir fins a tres anys.

Aquesta caducitat fa que xifres com les aconseguides aquests darrers dos dies siguin encara insuficients, ja que amb aquesta campanya, de moment, només s’han aconseguit 500 unitats més de les 1.000 que són imprescindibles diàriament. La transfusió de sang o dels seus derivats s’ha convertit en una part imprescindible en l’actual assistència sanitària. L’increment de l’esperança de vida, la creació d’unitats de medicina intensiva i les necessitats importants i constants d’alguns malalts fan que la demanda de sang no deixi de créixer.

Per tot això, és molt important que els ciutadans continuïn donant sang. I no solament en accions com aquesta. Només donant sang amb regularitat se n’assegura la disponibilitat contínua perquè, com no es cansen de repetir des del Banc de Sang i Teixits, la sang no es fabrica.

La Marató de donacions continuarà fins divendres vinent als principals hospitals de Catalunya.