La pluja d'objectes voladors, amb cadires, testos i ampolles de vidre, contra la Comissaria de la Guàrdia Urbana va ser el moment de més crispació, un cop acabada la manifestació pel centre de la ciutat. Aquesta tarda els dos menors d'edat detinguts han quedat en llibertat, mentre que el major ha passat a disposició judicial. L'Ajuntament ha explicat que es personarà com a acusació contra els detinguts. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "És absolutament inadmissible que la gent utilitzi la violència i ataqui béns públics i privats d'una manera salvatge. Per tant, jo crec que s'ha d'actuar amb tota contundència i és el que ahir vam demanar als Mossos d'Esquadra." Quatre policies van resultar ferits lleus, dos Mossos d'Esquadra i dos membres de la Guàrdia Urbana. Per primera vegada, la Brigada Mòbil dels Mossos va utilitzar canons de so per dissoldre els manifestants. Es tracta d'un dels dispositius que el Departament d'Interior estudia per substituir les pilotes de goma. Els aldarulls també van provocar diverses destrosses al mobiliari urbà i alguns contenidors cremats. Els veïns de la Rambla es prenen amb resignació que Ciutat Vella sigui l'escenari més comú dels aldarulls de les concentracions. JOAN OLIVERES president dels Amics de la Rambla "Qui paga els plats trencats de tot això no és probablement aquells que ells pretenen perseguir, sinó el ciutadà de peu." La FAVB ahir es va desmarcar de la manifestació, convocada a través de les xarxes socials. Tot i que pren d'exemple la lluita veïnal de Gamonal, refusa les escenes finals de la marxa d'ahir. LLUÍS RABELL president de la FAVB "No ens ha agradat que la notícia hagi estat aldarulls al final d'una manifestació de solidaritat que han donat exemple d'una manera d'obtenir victòries democràtiques. Molt més que amb accions d'una minoria que no resolen res." La comissaria de la Guàrdia Urbana va ser l'escenari on es van produir les imatges més violentes. De destrosses, però, n'hi va haver en diversos punts de Ciutat Vella. Ara l'Ajuntament treballa per avaluar-ne els danys i espera publicar la xifra econòmica aquesta setmana.

Els detinguts, dos menors i un adult, se’ls acusa de desordre públic i atemptat contra els agents de l’autoritat. Els Mossos d’Esquadra els han interrogat a la comissaria de les Corts.

Segons ha informat el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, dos agents de la Guàrdia Urbana i dos dels Mossos d’Esquadra van resultar ferits lleus en els incidents. L’Ajuntament denunciarà tots els fets a la justícia.

Ahir al vespre, uns 1.500 manifestants van recórrer el centre de la ciutat en suport als veïns de Gamonal, que després de setmanes de protestes en què també s’han produït aldarulls han aconseguit aturar la reforma de l’avinguda principal d’aquest barri de Burgos. Ahir també hi havia convocades manifestacions de suport a Madrid, València, Alacant i una vintena de ciutats espanyoles.

A Barcelona, la marxa va començar a la plaça de la Universitat i, en baixar per la via Laietana, ja es van produir algunes destrosses i incidents amb la policia. Alguns manifestants van atacar, per exemple, les oficines bancàries i edificis de la Generalitat com la seu de l’Idescat. En arribar a la plaça de Sant Jaume, alguns van començar a llançar objectes contra les línies policials que custodiaven l’Ajuntament de Barcelona i el Palau de la Generalitat.

Un cop dissolt el gruix de la manifestació, el grup més violent va anar pel carrer de Ferran fins a la Rambla i la va recórrer atacant bancs, establiments de multinacionals i edificis públics. També van cremar contenidors i la van emprendre amb tota mena d’objectes de mobiliari urbà que es trobaven.

Poc abans de les 23 h, el centenar de violents va atacar la comissaria de la Guàrdia Urbana de la Rambla llançant-hi taules, cadires, testos i tot el que trobaven pel carrer. Molts anaven encaputxats. Els agents que hi havia es van emparapetar a l’interior fins rebre reforços, com els de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra, que va aconseguir que el grup es dispersés pels carrers del Raval. En un d’aquests carrerons, el de les Carretes, la policia catalana va fer servir per primer cop un dispositiu acústic de llarg abast per fer que els violents marxessin.

Després, un centenar de persones es va tornar a congregar a La Carboneria, la casa okupa que hi ha a la cantonada dels carrers de Floridablanca i Comte d’Urgell.

Les imatges dels aldarulls han corregut per les xarxes socials, on també hi ha missatges de suport a les protestes que demanen que l’acció dels violents no es confongui amb el missatge democràtic del miler de veïns que es va manifestar. A Twitter, els missatges es poden recuperar amb les etiquetes #Gamonal, #EfectoGamonal i #GamonalBCN.

La FAVB i Els Amics de la Rambla condemnen els aldarulls

La FAVB es va desmarcar de la manifestació, convocada a través de les xarxes socials. Tot i que pren d’exemple la lluita veïnal de Gamonal, refusa les escenes finals de la marxa de divendres. “No ens ha agradat que la notícia hagi estat els aldarulls al final d’una manifestació de solidaritat que havia de lloar una manera democràtica d’obtenir victòries”, explica el seu president, Lluís Rabell.

Els Amics de la Rambla es prenen amb resignació que Ciutat Vella sigui l’escenari més comú dels aldarulls després de les concentracions ciutadanes. El seu president, Joan Oliveres, explica que “els qui paguen els plats trencats sempre acaben sent els mateixos, els ciutadans de a peu”.