El fiscal i l'acusació particular han posat les cartes sobre la taula. Tots dos imputen als agents delictes contra la vida però ho fan des de perspectives diferents. L'acusació particular es ratifica en la posició inicial. Creu que els agents "no es van limitar a fer maniobres de reducció al Sr. Benítez, sinó que van efectuar, de comú acord, una contenció violenta i desproporcionada". En l'escrit apunten que nou agents podrien haver comès un homicidi dolós o fins i tot un assassinat. Això voldria dir que els agents van actuar amb voluntat de fer mal a la víctima. DAVID AINETO, acusació particular "La sensació que tenien els testimonis en el moment que tenien el senyor Benítez agafat era d'un animal mort i de caça, i així ho hem posat." Per la seva banda, la fiscal creu que la reducció va ser excessiva tant pel que fa a l'estona que va durar com pel que fa al nombre d'agents que hi van intervenir i a la força que van fer servir. En el text afirma que els imputats van sotmetre la víctima "a una situació de perill i risc innecessari, que podria comprometre la seva vida". Per aclarir si es tracta d'un homicidi dolós o si és una imprudència, la fiscalia ha sol·licitat noves diligències d'investigació. Els advocats de la defensa, en canvi, han demanat que s'arxivi la causa contra els agents. JOSÉ MARÍA FUSTER-FABRA, advocat defensor "Hablar, en este caso, de dolo, de voluntariedad de matar a una persona me parece absolutamente desproporcionado y manifiestamente desproporcionado." Igual que la fiscalia, també volen que es facin més proves d'investigació. Han demanat, per exemple, una nova autòpsia.

A la vista celebrada aquest divendres al Jutjat d’Instrucció número 20 de Barcelona, tant la fiscalia com l’acusació particular han concretat els delictes que atribueixen a cada agent. En el seu escrit, la fiscal Elena Contreras afirma que els imputats van sotmetre la víctima “a una situació de perill i risc innecessari, que podria comprometre la seva vida“, fins i tot sabent que no tenia escapatòria.

La fiscal considera que la reducció va ser “excessiva, desproporcionada i desmesurada”. Veu desproporcionat el nombre d’agents utilitzats per reduir Benítez, la quantitat de cops que li van donar quan ja era a terra i també la “sens dubte excessiva” durada de la contenció, que, segons diu, podria haver durat més de 15 minuts. També apunta que tot i la presència d’una ambulància al carrer de l’Aurora, els mossos no van requerir els seus serveis fins que Benítez va quedar inconscient.

Al marge dels vuit primers agents imputats pel cas, la fiscalia atribueix també delictes a dos policies més. Els acusa d’obstrucció a la justícia i coaccions.

Igual que la fiscalia, l’acusació particular també acusa els agents d’un delicte contra la vida. En aquest cas, però, hi inclou un altre agent i en són, per tant, nou. L’advocat de la família de Benítez, David Aineto, afirma al seu escrit que els agents “no es van limitar a fer maniobres de reducció al Sr. Benítez, sinó que van efectuar, de comú acord, una contenció violenta i desproporcionada”. Per això, considera que podrien haver comès un homicidi dolós o fins i tot un assasinat i creu, per tant, que els agents van actuar amb voluntat de fer mal.

Aquesta acusació, a més, ha ampliat els delictes amb els de detenció il·legal, que atribueix a quatre agents, i falsedat documental, que imputa quatre policies més. “Està clar que si no hi hagués hagut intenció i una violència que sobrepassa la seva funció com a policies, avui no seríem aquí”, ha dit Aineto.

Per la seva banda, la lletrada de l’acusació popular, Laia Serra, considera que els mossos van poder incórrer en un delicte d’assassinat o d’homicidi dolós, a banda de “delictes contra la integritat moral, falsedat documental, coaccions, obstrucció i encobriment”. Aquesta acusació ha demanat la declaració d’un nou testimoni, que va presenciar tota l’actuació policial “des d’un lloc privilegiat”.

La defensa no vol un jurat popular

Els advocats dels mossos imputats, Josep Maria Fuster-Fabra i Jordi Pina han demanat que s’arxivi del cas contra els policies, una petició que ja van fer al mes de desembre i que la jutgessa va desestimar dimarts. En cas que, altra vegada, es rebutgi l’arxivament de la causa, ja han anunciat que demanaran noves proves. Sol·licitaran, entre d’altres diligències, una segona autòpsia centrada en el cor “per arribar a determinar quines van ser les causes de la mort de Benítez”.

Pel que fa al fet que el cas es tramiti per la via del jurat popular, Pina ha reconegut davant els mitjans que “no els fa cap gràcia”, perquè tot i que les imatges semblin d’una duresa extrema, “no hi ha cap acció que pogués provocar la mort de Benítez”. Els advocats temen que els membres del jurat es puguin fer “una composició més mediàtica que penal dels fets”.