El Banc de Llet Materna ha organitzat aquest dissabte als Jardins de la Maternitat la Festa de la Llet, un esdeveniment anual en què donants de llet materna i famílies de nens prematurs es retroben en un ambient lúdic on també hi ha jocs i activitats per als més petits. La festa es fa coincidint amb el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna que se celebra el primer cap de setmana de maig.

Llet materna

 

Llet per a 608 prematurs extrems

Aquest 2018, a tot Catalunya el Banc de Llet Materna ha subministrat més de 1.300 litres de llet de mares donants per a 608 nadons. Es tracta de nens nascuts molt prematurament, és a dir, que han nascut abans de la setmana 32 o que pesen menys d’un quilo i mig.

4,4 litres de llet materna serveixen per alimentar un nadó prematur extrem durant més de quatre dies

Segons dades d’aquest Banc, que depèn del Banc de Sang i de Teixits, cada una de les mares donants aporta de mitjana 4,4 litres de llet materna durant el període en què és donant, que aproximadament, són entre un i sis mesos. Amb aquesta quantitat, cada mare pot ajudar a alimentar un nadó prematur extrem durant més de quatre dies, que equival a quatre “teta bricks”.

A la província de Barcelona, aquest 2018 409 mares han donat llet per a nadons prematurs que necessiten llet i no poden ser alletats per les seves mares. A tot Catalunya, la xifra supera les 500 mares donants. Pel que fa els receptors, a Barcelona han rebut llet d’una donant 459 nadons.

Festa llet materna

Com ser donant

Per aportar llet materna a famílies que ho necessiten, cal adreçar-se a qualsevol hospital amb presència del Banc de Sang i Teixits, on un professional mèdic valorarà si és factible la donació. En cas que sigui possible, s’oferirà informació sobre com extreure la llet i com conservar-la en envasos especials fins al dia del lliurament.

Trobament entre mares donants i mares receptores

Aquesta festa de la llet és també un moment de converses entre mares receptores i mares donants de llet. En un ambient proper i familiar, on també participen els fills i els pares, les mares comparteixen les seves experiències amb el Banc de Llet Materna i animen a altres mares a participar-hi.