Exterior del Gimnàs Social Sant Pau

Després de 80 anys d’història i amb un futur que, des de feia temps, penjava d’un fil, el Gimnàs Social Sant Pau ha fet públic que tanca. Diuen que no poden fer front als deutes. En un comunicat, l’entitat xifra els números vermells en 150.000 euros. Aquest divendres el gimnàs no ha obert. En un cartell a la porta s’hi pot llegir que s’han agafat el dia com a jornada de reflexió. Lamenten que l’Ajuntament no hagi comprat la finca per salvar el projecte.

Els promotors del gimnàs diuen que a partir del 19 de maig ja no podran atendre els usuaris del barri ni les “900 persones sense recursos que hi han arribat derivades de 38 entitats socials i de l’Ajuntament”. Asseguren que no reben cap tipus d’ajuda pública. Un argument que el consistori ha rebatut. Fonts municipals expliquen que el gimnàs “no ha presentat cap projecte per rebre cap subvenció que permetés cobrir aquestes despeses”.

La resposta de l’Ajuntament

L’Ajuntament explica que lamenta el cessament de l’activitat “per la gran tasca social que realitza”. L’Administració recorda que l’abril del 2017 es va signar un acord a tres bandes amb la propietat i els promotors del gimnàs i posteriorment el Ple va aprovar una proposició en què se sol·licitava la compra de l’edifici.

Ja aleshores es va condicionar l’adquisició de l’edifici a dos requisits: “la implicació de la Generalitat en l’operació i que la propietat estigués disposada a vendre l’immoble a un preu dins els marges que té el consistori per adquirir béns immobles”. Segons fonts municipals, actualment l’Ajuntament només podria comprar l’edifici exercint el dret de tempteig i retracte si la propietat decidís posar l’immoble a la venda.

El deute s’ha d’abonar abans de l’1 de juny

En els darrers tres anys els treballadors del gimnàs han cobrat només el 40 % del sou per defensar el projecte i les seves implicacions socials. Afegeixen que en aquest temps han acumulat 150.000 euros de deute i que si no el liquiden abans de l’1 de juny la viabilitat del projecte no serà possible.

Els treballadors també denuncien que la propietat els està coaccionant perquè “volen vendre urgentment el gimnàs per no haver d’aplicar la mesura del 30 % d’habitatge públic en una futura construcció”.