És el primer banc de llet materna de Catalunya, una instal·lació que els hospitals catalans feia temps que reclamaven. Fins ara, centres com el Vall d'Hebron havien de recórrer al banc de les Illes Balears. En els tres mesos que fa que funciona, ha processat uns 100 litres de llet, que s'utilitzen exclusivament amb finalitats mèdiques. L'ha de prescriure un neonatòleg. GEMMA VALETA, directora del Banc de Llet Materna "Els receptors són nens una prematuritat extrema, és a dir, nens amb menys d'un quilo de pes o amb menys de 32 setmanes de gestació i que estiguin en risc de patir alguna malaltia." De moment, el banc de llet té una cinquantena de mares que els en subministren. Les donants s'han d'extreure la llet a casa amb un aparell com aquest i conservar-la a la nevera durant 24 hores. Després l'han de posar al congelador fins que els responsables del banc de llet la passin a recollir. Un cop al banc, se sotmet a un procés de pasteurització per eliminar-ne els virus i bacteris i es torna a congelar.

El Banc de Llet Materna s’encarrega de recollir les donacions de llet, conservar-les, processar-les i subministrar-les als receptors. La llet es destinarà principalment als nens prematurs extrems -és a dir, aquells que pesen menys d’un quilo i mig o tenen menys de 32 setmanes- que no puguin ser alletats per les seves mares. També està indicada per als nadons prematurs amb risc de patologia digestiva o intestinal, dèficit immunitari o en situació de risc. També es dóna a nadons després de cirurgies de l’aparell digestiu ja que la llet materna és més fàcil de digerir.

Segons han explicat al Banc de Sang, qualsevol mare que estigui alletant el seu fill pot ser donant sempre que tingui llet suficient i no pateixi cap malaltia. Les interessades poden contactar amb el banc de llet o adreçar-se a qualsevol centre fix del Banc de Sang i Teixits.