A Barcelona hi ha gairebé un miler de persones (912) que han superat el llindar dels 100 anys, segons el padró que publica l’Ajuntament. La majoria (751) són dones, mentre que només 161 homes arriben al segle de vida. Però com es distribueixen aquestes persones segons el barri de residència?

Més del 10 % de centenaris, a Sant Gervasi – Galvany i la Nova Esquerra de l’Eixample

Els dos barris amb més presència de persones centenàries són la Nova Esquerra de l’Eixample amb 51 i Sant Gervasi – Galvany amb 48. Això vol dir que 1 de cada 10 barcelonins amb 100 anys o més, viuen en aquests dos barris. La Nova Esquerra de l’Eixample és on més homes centenaris viuen, amb un total de 15 (gairebé el 10 % dels centenaris de Barcelona).

En el cas de les dones, el barri amb més presència de centenàries és Sant Gervasi – Galvany, amb 42.

Cinc barris de Barcelona no tenen cap persona de 100 anys o més

Hi ha cinc barris on no trobem cap persona que superi la fita dels 100 anys. Són la Marina del Prat Vermell, la Clota, Ciutat Meridiana, Vallbona i Baró de Viver. El cas més significatiu és el de Ciutat Meridiana, on hi viuen més de 10.000 habitants.

La Font de la Guatlla o Pedralbes, amb poblacions similars, superen la desena de persones centenàries.

Els barris amb més proporció de persones centenàries

Per fer una comparació més acurada, ens hem de fixar en el mapa del nombre de persones centenàries per cada 10.000 habitants. En aquest cas, el dibuix canvia significativament i ens destaca els barris amb més renda per càpita. Hi ha un cas curiós: el barri de la Font de la Guatlla és el que més persones de 100 anys o més té per habitant (13,5 per cada 10.000 habitants). El segueix Sant Gervasi – la Bonanova amb 12,84. Altres barris que superen la xifra de 10 centenaris per cada 10.000 habitants són Sarrià, Pedralbes, Sant Gervasi – Galvany i Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes.

A la banda baixa ens trobem que a més dels cinc barris sense centenaris, a Provençals del Poblenou hi ha només una persona que passa de la barrera dels 100 anys en una població de més de 20.000 habitants.