joguines retirades catalunya
Foto: OCU

El govern de la Generalitat de Catalunya ha retirat del mercat un total de 156.923 joguines en els darrers tres anys per incomplir qüestions de seguretat. A través de l’Agència Catalana del Consum, des del 2021 s’han fet un total de 1.641 inspeccions relacionades amb les joguines i, d’aquestes, 236 han acabat amb la retirada del mercat de totes aquestes unitats de joguines.

Entre els productes retirats, hi ha un joc d’una pasta viscosa de colors per modelar (slime: 92.500 unitats) que suposaven un risc d’asfíxia i intoxicació per les peces petites i el compost químic que contenia. Una pilota tova (5.667 unitats) que podia provocar un ennuegament o una disfressa infantil de pirata (1.814 unitats) amb substàncies volàtils també han estat retirats.

Retirada de joguines arran de comunicacions d’alerta

Un dels riscos que es detecta amb més freqüència en les joguines són la presència de peces petites, o parts que es poden desprendre, amb el conseqüent risc d’asfíxia“, afirma el director de Consum, Albert Melià Roset. Aquest tipus d’inspeccions solen engegar-se a partir de les comunicacions que fa el SOIVRE (Servei Oficial d’Inspecció, Vigilància i Regulació de les Exportacions), però també hi ha casos en els quals són les mateixes empreses les que tenen la iniciativa arran de notificacions provinents del sistema unificat d’alerta de productes perillosos d’Espanya o d’Europa.

Quan Consum té coneixement del risc d’un producte, si l’incompliment no és greu i pot corregir-se, s’immobilitza cautelarment el producte i se’n paralitza temporalment la comercialització. Ara bé, si l’incompliment és greu i no hi ha manera d’esmenar-lo, es retira definitivament del mercat o es comissa i es destrueix.

Consells per comprar i utilitzar joguines

Precisament per evitar comprar joguines de risc, l’Agència Catalana del Consum ofereix diversos consells per garantir la seguretat dels infants a l’hora d’adquirir-les i utilitzar-les:

  1. Cal fixar-se en les possibles restriccions d’edat i escollir sempre productes apropiats per a l’edat i les capacitats de l’infant.
  2. És imprescindible llegir detingudament i seguir les instruccions i les advertències del fabricant.
  3. Compte amb els productes que tinguin elements petits que es puguin desmuntar, ja que podrien empassar-se’ls, o aquells que tinguin parts tallants, especialment si són per a menors de 36 mesos.
  4. Les piles de les joguines elèctriques han de quedar ocultes amb una tapa segura que no permeti que els infants puguin accedir-hi.
  5. Les joguines amb cordes o cordons llargs poden enredar-se en el coll dels infants i escanyar-los.
  6. Els productes adreçats als infants han d’estar fabricats amb materials de baixa combustibilitat.
  7. Compte amb els embolcalls (bosses de plàstic, etc.), ja que poden provocar asfíxia.
  8. És important valorar els aspectes educatius de les joguines i evitar aquelles que puguin crear addició, que tinguin continguts violents o que impliquin distincions sexistes.