Segons la doctora María Luisa Iglesias, directora del Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell, els consumidors de drogues també es veuen afectats per la crisi i, malgrat que els preus han baixat, actualment tenen més èxit les substancies que causen un efecte ràpid i durador, amb la menor dosi possible. Per tal d’aconseguir aquest efecte es barregen substàncies altament perilloses.

Iglesias s’ha referit, per exemple, a l’anomenat “puchero”, que és una barreja de pastilles, èxtasis cristal·litzat, cocaïna i quetamina. Per una altra banda, ha disminuït el consum de cànnabis, LSD, amfetamines i quetamina.

La doctora Iglesias adverteix que els traficants venen drogues per Internet, emmascarant els productes com a sals de bany, fertilitzants de plantes o substancies químiques d’investigació, etiquetades com a “no aptes per al consum humà”. D’aquesta manera poden eludir la legislació actual. Ho ha explicat durant la clausura del curs que ha celebrat a Barcelona la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental.

Segons dades de l’Observatori Europeu de les Drogues i Toxicomania (OEDT), l’any que va començar el descens de la cocaïna va ser el 2008, però Espanya encara és el segon país europeu amb major consum d’aquesta substancia, darrere del Regne Unit.