En el primer dia de la Marató, més de 1.200 persones han volgut sumar-se a la iniciativa i han donat sang a diversos punts de Catalunya. Una bona resposta de la ciutadania a aquesta crida del Banc de Sang i Teixits, a la qual s’hi ha sumat betevé que ha cobert les primeres hores amb un ‘btv directe’ especial amb connexions a tres punts neuràlgics d’aquesta campanya: el Banc de Sang i Teixits, el centre de sang de l‘Hospital Vall d’Hebron i l‘Hotel Avenida Palace.

La marató, que se celebra a tot Catalunya, ha començat l’11 i durarà fins al 19 de gener. En aquest període s’espera arribar a les 10.000 donacions. Però les campanyes no s’aturen en cap moment i al llarg de l’any es vol assolir les 260.000 extraccions. Un objectiu ambiciós, tenint en compte que l’any passat van ser 247.000.

Amb poques reserves després de les festes de Nadal

Després de les vacances de Nadal, com passa també a l’estiu, les reserves del Banc de Sang baixen fins a un 20 % i, per això, cal recordar que un acte solidari, però també senzill, com és una donació, salva vides. Es calcula que durant l’any 2024 unes 70.000 persones necessitaran alguna transfusió.

La veu de donants, receptors i experts

El protagonisme del dia és en gran part per als donants, sense els quals no es podria iniciar el procés. Hem escoltat moltes veus i, algunes d’elles, ens han explicat que s’han fet donant habitual per una experiència pròpia o propera. És el cas de la Naila, una noia que quan tenia 10 dies de vida, una transfusió la va salvar. Arran d’això gairebé tota la família es va convertir en donant habitual.

A l‘Hotel Avenida Palace hem parlat amb diversos donants que ho són de forma regular. Un d’ells, en Santiago Segura, explica que és un tràmit de 30 minuts i que no suposa cap esforç. A banda, diu, que està molt conscienciat perquè ve d’una família de metges. Javier, un altre donant regular, diu que sempre que veu un punt de donació hi participa.

El ‘btv directe’ ens ha permès també conèixer el circuit que fa la sang des de la donació i els seus diferents usos i components amb veus acreditades del Banc de Sang.

Cada cop es necessita més sang

L’augment de l’esperança de vida ha fet que l’edat mitjana del receptor hagi pujat als 73 anys. De fet, més de la meitat de les transfusions es fan a persones majors de 70 anys. Per això, és de preveure que cada cop es necessitaran més donacions.

Entre les necessitats per a les transfusions, la principal són les neoplàsies, com per exemple, el càncer.