De l’11 al 19 de gener del 2024 tindrà lloc la Marató de Donants de Sang de Catalunya. L’objectiu d’aquesta iniciativa és fer augmentar les reserves de sang per als hospitals. El Banc de Sang i Teixits espera que en una setmana s’arribi a les 10.000 persones i es remuntin així les reserves de sang, que es veuen afectades per la baixada de donants durant les festes de Nadal.

La iniciativa arrencarà aquest dijous a l’Hotel Avenida Palace (Gran Via, 605) sota el lema “Fer-ho entre tots, és molt nostre”. Es podrà donar sang als principals hospitals catalans, també al centre de cultura El Born dissabte, 13 de gener, i a 72 campanyes mòbils repartides a tot el territori.

Pilar casteller digital a la plaça de Catalunya

Una de les novetats és que s’anirà construint el primer pilar casteller digital de Catalunya. Estarà ubicat permanentment a la plaça de Catalunya de Barcelona, també a Girona, Lleida i Tarragona. Aquest monument virtual recollirà les donacions i s’anirà omplint de color vermell a mesura que les persones vagin punxant-se. El monument funcionarà fins al 14 de juny, Dia Mundial del Donant de Sang, quan es preveu que s’hagin arribat a les 130.000 donacions.

El Banc de Sang calcula que aquest 2024 més de 70.000 persones ingressades als centres hospitalaris de Catalunya necessitaran rebre sang. Amb aquesta xifra sobre la taula, calculen que caldran més de 260.000 donacions per cobrir les necessitats dels pacients. El grup de persones que més transfusions de sang necessita és el de neoplàsies, amb un 34 %, seguit de les persones amb problemes a l’aparell digestiu (15,5 %) i els malalts cardiovasculars (12,3 %). El gruix de persones que requereixen transfusions de sang són els de més de 70 anys en un 56,6 % dels casos, mentre que els pacients majors de 80 anys arriben al 32 % dels casos.