Algunes de les associacions que defensen les persones amb discapacitat intel·lectual, com la Dincat o l’Aspasim, critiquen la ubicació de la nova residència inaugurada aquest dimarts a Mas Sauró, a la serra de Collserola. Consideren que la manca de comunicació de l’equipament “condemna els usuaris a l’aïllament i a viure una vida institucionalitzada”.

La residència per a persones amb discapacitat intel·lectual Mas Sauró arrossega polèmica des que van acabar les obres. Durant els dos últims anys, l’equipament ha estat tancat. Amb la inauguració del centre aquest vespre, algunes entitats com la Dincat i l’Aspasim han destapat el debat sobre la ubicació, a la serra de Collserola.

Les associacions consideren que els usuaris quedaran lluny dels serveis públics com el centre cívic, la biblioteca o el CAP. Afegeixen que aquesta situació “va totalment en contra” de la Convenció de l’ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, que els reconeix el dret a viure de forma independent i participar en la vida pública. El director d’Aspasim, Efren Carbonell, demana a l’Ajuntament que suspengui la llicència o en canviï l’ús.

Les entitats aposten per serveis inclusius i pròxims i conclouen que “no podem retrocedir cap a un model assistencialista que aïlla les persones amb més necessitats de suport”.