El CosmoCaixaha acollit la jornada el Dia Mundial de la Prematuritat, organitzada per l‘associació Som Prematurs. Entre les diverses activitats, la celebració d’enguany programava taules rodones per a adults en què s’insisteix en la importància de les cures neonatals i la protecció d’aquests bebès davant les infeccions respiratòries.

També s’ha destacat el paper que juguen els centres d’atenció precoç, així com  el paper de les associacions i la tasca d’acompanyament amb els pares dels nadons.

En els darrers 30 anys s’han aconseguit fites de supervivència molt elevades entre els prematurs. Però encara cal conscienciar sobre el problema de salut pública que comporten aquests naixements  i, com apunta la presidenta de l’associació Som Prematurs, Bet Farga, cal recordar que, tot i els avenços, encara es desconeix què passa amb aquests nens i les seves seqüeles. Aquestes seqüeles de vegades es manifesten immediatament i altres apareixen més tard. Segons Farga, des de les diferents entitats treballen per apoderar els pares perquè siguin conscients de la realitat per la qual estan passant.

Els principals reptes de les associacions de prematurs són, ara per ara, aconseguir eines com unitats adaptades a les famílies, assistència psicològica a les UCI i promoure la lactància entre els prematurs. També lluiten per tenir cada dia més projecció social per fer visibles els problemes de les famílies amb nens prematurs.