Familiars i amics de persones que s’han tret la vida s’han reunit al Recinte Modernista de Sant Pau per parlar amb normalitat de les seves experiències en el marc del Dia Internacional dels Supervivents del Suïcidi. L’Associació de Supervivents després del Suïcidi demana fomentar la normalització d’aquestes pèrdues i ha animat els assistents a recordar aquelles persones escrivint el seu nom en espelmes.

Per quart any consecutiu, el Dia Internacional dels Supervivents del Suïcidi s’ha celebrat el tercer dissabte de novembre. Segons l’Associació de Supervivents després del Suïcidi (DSAS), l’objectiu de commemorar aquest dia es trencar l’estigma, el tabú i la solitud amb què les persones porten el dol per suïcidi. La DSAS és una associació pionera en oferir atenció als supervivents i donar suport per afrontar el dol després d’una mort per suïcidi de familiars i amics.

Des de l’associació lamenten que la mort per suïcidi no es tracti com qualsevol altre tipus de mort, i també critiquen l’estigma social que acompanya aquesta mort. Per això demanen que se’n parli obertament, i que es fomenti la normalització “com s’ha fet amb altres malalties com el VIH” per facilitar la detecció de nous possibles casos.

Es calcula que per cada mort per suïcidi, un mínim de sis persones viuen les conseqüències d’aquesta pèrdua, i que al conjunt de l’estat cada dia es produeix una mitjana de 10 morts per suïcidi.