La majoria de casos d’asma tenen un origen al·lèrgic i el causen àcars o pol·len, entre d’altres factors. Tot i això, els fenomens ambientals, com la contaminació, agreugen la malaltia. La majoria de vegades es pot controlar amb tractaments, però les crisis d’asma poden provocar ingressos hospitalaris i, en el pitjor dels casos, poden ser causa de mortalitat.

Per això, des del sector sanitari insisteixen en la importància de seguir els tractaments indicats, tot i que els pacients es trobin bé. Xavier Muñoz, responsable de la Unitat d’Asma del Vall d’Hebron, ho confirma: “En els casos que el pacient està bé, abandona el tractament i quan té una crisi ens agafa desprevinguts.”

El missatge del Dia Mundial de l’Asma: ‘Que l’asma no et pari’

En motiu del Dia Mundial de l’Asma, la Societat Espanyola d’Al·leorgologia i Immunologia, la farmacèutica Mundipharma i la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica han llençat una campanya que vol animar els pacients a lluitar per aconseguir el que es proposin. Personalitats de diferents àmbits, com el nedador David Meca o l’humorista Jose Mota envien un missatge positiu i asseguren que si es controla, l’asma no impedeix fer vida normal.