Una investigació dels Mossos d’Esquadra ha culminat amb la detenció a França d’un home com a presumpte autor d’un delicte d’enaltiment del terrorisme gihadista. L’arrestat, que ha entrat a presó per ordre de l’Audiència Nacional, feia difusió a les xarxes socials de missatges amb continguts que convidaven a cometre atacs terroristes. El detingut és un home de 32 anys de nacionalitat algeriana que feia circular els seus missatges des de Barcelona, on vivia.

Els Mossos d’Esquadra van iniciar la investigació setembre del 2016 quan van localitzar un perfil a Facebook que feia difusió de missatges que convidaven a cometre accions terroristes, i que  adoctrinaven i difonien continguts d’incitació per actuar violentament. La investigació ha estat coordinada per l’Audiència Nacional i ha permès relacionar aquests missatges amb un home algerià que ja tenia diversos antecedents per delictes contra el patrimoni.

Els serveis antiterroristes dels Mossos van constatar que el sospitós s’estava radicalitzat molt ràpidament. Finalment l’home, cercat per la policia catalana des de principis d’estiu, va ser localitzat a França a mitjans d’aquest mes de desembre després que l’Audiència Nacional emetés una ordre internacional de detenció i ingrés a presó el mes d’agost. Un cop detingut va ser traslladat a Espanya, on l’Audiència Nacional n’ha ordenat el seu ingrés a presó provisional incondicional en considerar que hi havia alt risc de fuga.

13 detinguts per terrorisme el 2017 

Amb aquesta detenció els serveis antiterroristes dels Mossos ja han detingut 13 persones en sis operacions diferents, des de principi d’any. Els Mossos d’Esquadra tanquen el 2017 com l’any amb major activitat policial en l’àmbit de la lluita contra el terrorisme gihadista, que va tenir el seu punt àlgid amb la gestió dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Arran dels atacs quatre persones van ser detingudes i vuit terroristes van morir.

Paral·lelament a aquesta tasca d’investigació els Mossos també han intensificat la seva activitat preventiva pels processos de radicalització, tasca en la qual es treballa cooperativament amb agents que tenen un contacte directe amb col·lectius de risc. Fins al novembre es van formar 945 policies locals i vigilants municipals, 697 mestres i directius d’escoles i instituts, 91 professionals del sistema d’execució penal i gairebé 5.000 agents dels Mossos en la lluita contra el terrorisme gihadista.

Els Mossos d’Esquadra també destaquen la col·laboració de la ciutadania, que cada vegada és més conscient de la importància de fer arribar informació a la policia. Aquest any, els Mossos han rebut la col·laboració de 1.820 persones, moltes d’elles a través d’un correu o el telèfon habilitat per aquest tipus d’actuacions.