Els membres de la cúpula directiva de l’associació estarien utilitzant aquesta estructura comercial per a l’edició i distribució de llibres amb contingut delictiu. Entre els quatre detinguts hi ha el president de l’associació, que participava activament en la distribució de llibres, i una dependenta de la llibreria, situada al barri de Gràcia i especialitzada en continguts d’extrema dreta.

El propietari és Pedro Varela, antic president de Círculo Español de Amigos de Europa (CEDADE). El cos policial ha dut a terme entrades i escorcolls al mateix local i a la seu de l’associació, situada en un dels domicilis de Pedro Varela al Vallès Oriental. Els escorcolls van concloure amb el decomís de material informàtic i més de 15.000 llibres relacionats amb els delictes investigats. L’operació continua oberta i no es descarten noves detencions.

La investigació policial, dirigida des del Servei de Delictes d’Odi i Discriminació de la Fiscalia Provincial de Barcelona, ha comportat la detenció d’aquestes quatre persones per presumptament haver difós missatges que constitueixen un delicte contra els drets fonamentals i les llibertats públiques.

Enmig de l’operació policial, la Llibreria Europa va publicar aquest divendres un missatge a la seva pàgina de Facebook en què anunciava unes detencions que “atempten contra els principis més bàsics del sistema democràtic”, com el de la “llibertat d’expressió”.