protesta tècnics sanitaris
Foto: Laura Fíguls (ACN)

(Redacció/ACN) Desconvocada la vaga de tècnics sanitaris a Catalunya després de setmanes de protestes. El sector ha arribat a un acord amb el Departament de Salut i desconvoquen l’aturada que van començar el 8 de gener. L’entesa entre totes dues parts s’ha produït després de la reunió que han mantingut aquest dimarts la FTS, la federació integrada pels sindicats SAE i SIETeSS, i la conselleria de Salut. La reunió ha durat més de nou hores.

En aquesta trobada, els sindicats han donat resposta a la proposta de millores organitzatives que va presentar-los la conselleria en la reunió del 26 de gener, i també han presentat les que posteriorment han considerat oportunes pels TCE, tècnics de farmàcia i TSS. A més, Salut també s’ha compromès a negociar amb la ministra de Sanitat, Mónica García, l’aplicació del canvi de categoria professional per als tècnics en cura d’auxiliars d’infermeria, els tècnics de farmàcia i els tècnics superiors sanitaris, una de les principals reivindicacions del col·lectiu. Aquest punt es portarà a la reunió que el conseller mantindrà aquest divendres amb la ministra.

Millores organitzatives i anàlisi retributiva

Balcells ha celebrat després de la reunió haver pogut posar fi a un conflicte que “venia de lluny” i ha destacat que l’acord inclou millores organitzatives i una anàlisi retributiva comparativa amb propostes de millora. Aquestes propostes es duran a la Taula d’Harmonització, que, si les accepta, el Departament haurà d’assumir.

Un vot de confiança

Per la seva banda, els representants dels sindicats han celebrat que la vaga hagi permès pactar amb el Departament “millores econòmiques, organitzatives i la reclassificació que es negociarà amb el Ministeri”. També s’han mostrat satisfets pel fet que cada dos mesos es podrà avaluar si els acords s’estan aplicant i han advertit que, en cas contrari, no es dubtarà a tirar endavant una altra vaga. “Hem fet un vot de confiança, però si en qualsevol moment veiem que no s’estan complint els terminis, tornarem a convocar vaga”, han advertit.

Sobre la millora de la retribució, els sindicats han admès que no s’ha concretat cap xifra, en espera de l’estudi que es faci de tots els convenis de la sanitat pública. “S’ha de veure la quantitat de menys que reben els tècnics de l’ICS en comparació amb la resta de convenis. A partir d’aquí, treballarem amb el diferencial que en surti“.

Dos mesos de seguiment

Sindicats i Departament han marcat ara un termini de dos mesos per fer seguiment dels compliments de l’acord, però Balcells ha celebrat un pacte que ha qualificat de “satisfactori“.

La vaga d’infermeria, acabada fa dies

L’anunci de l’aturada de la vaga arriba dies després que el sindicat Infermeres de Catalunya també hagi anunciat que posa fi a la protesta. Durant aquestes setmanes d’aturades, el col·lectiu de tècnics sanitaris s’han fet sentir al carrer, amb protestes davant del Parlament i talls de trànsit a l’avinguda Diagonal.