La situació en molts hospitals i CAP s’ha complicat els darrers dies pel que fa la programació de les analítiques i les proves. Ara mateix els tècnics superiors sanitaris, responsables d’analitzar als laboratoris les mostres que arriben tant dels hospitals com de la primària, estan de vaga indefinida. Per raons dels serveis mínims establerts, només estan analitzant aquelles mostres que estan marcades com a urgents, i això ha provocat que moltes, les considerades com a rutinàries, s’hagin acabat malbaratant i, per tant, que s’hagin de repetir.

Els efectes dels serveis mínims

Tota aquesta situació es produeix arran de la vaga indefinida que protagonitzen els tècnics sanitaris. Segons va publicar la Generalitat, tant en el DOGC del 29 de novembre com en l’ordre del 4 de gener, queden recollits els casos urgents o inajornables que s’han d’atendre.

En el cas de la feina de laboratori, els casos urgents són aquells que estan relacionats amb pacients oncològics o els que estiguin esperant entrar a quiròfan i que necessiten amb caràcter d’urgència obtenir els resultats de les proves. Per tant, la majoria de les mostres que arriben per ser analitzades i que no compleixen aquests supòsits es descarten. D’altres, com per exemple les biòpsies, es poden congelar i si els resultats no són urgents es posposen fins a la finalització dels serveis mínims.

Això ha suposat a la pràctica que després de 48 hores moltes d’aquestes mostres, sobretot les de sang, hagin acabat fent-se malbé.

La reprogramació com a única opció

Des de la sanitat pública ja s’ha deixat de recollir mostres de sang, femta o orina, si no estan considerades urgents. Ara mateix, a la majoria dels usuaris que tenen programada una extracció o anàlisi se’ls està reprogramant la prova, d’entrada, fins al cap d’unes setmanes. Aquesta reprogramació, però, no els assegura que l’anàlisi es pugui fer, perquè tot dependrà de si es desconvoca la vaga dels tècnics de laboratori.

Els tècnics també apunten que algunes de les mostres que estaven categoritzades com a rutinàries han tornat convertides en urgent i, asseguren, que aquest canvi no està justificat en tots els casos. Segons els sindicats alguns dies concrets i en alguns laboratoris les quantitat de mostres urgents s’han triplicat respecte a la feina que es feia abans de la convocatòria de vaga. Entra dins de la lògica que els facultatius hagin mirat de prioritzar alguns dels anàlisis davant de la dificultat de poder programar les proves.

En contra del tercer acord

Les raons principals que esgrimeixen els tècnics sanitaris a l’hora de mantenir la vaga passen per la falta de respecte que, diuen, van rebre després que se signés el tercer acord al novembre del 2023. Aquí amb un pressupost de 320 M €, s’establien un augment de sous per els metges de més del 50 % i de més del 30 % a les infermeres, l’augment previst per els tècnics sanitaris es va quedar en el 0,18 %. Dilluns els sindicats es van reunir amb el conseller de Salut, Manel Balcells, i tot apunta que el departament farà una proposta als tècnics a finals d’aquesta setmana i, si tot va bé, la vaga es podria desconvocar properament.