Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) i les famílies impulsores del debat sobre l’ús d’aquest dispositiu han criticat que la normativa sobre l’ús dels mòbils als centres educatius no es faci per decret i siguin només recomanacions que cada centre haurà d’adaptar per aplicar a partir del curs vinent. Una crítica que comparteixen els sindicats educatius, que temen que la regulació generi diferències entre els centres.

Volen una restricció total dels mòbils als centres, sense excepcions

Les famílies que formen el grup Adolescència Lliure de Mòbils insisteixen que volen una restricció total de mòbils en l’entorn educatiu, és a dir, tant a escoles com a instituts. Subratllen que la normativa explicita que els centres de secundària poden decidir prohibir l’ús total del mòbil o permetre’l en circumstàncies excepcionals”, i per a aquestes famílies això “obre la porta a excepcions que es poden convertir en arbitrarietats, i alhora aprofundir en les diferències entre centres que poden agreujar les desigualtats educatives ja existents”.

Famílies que no compren mòbil, desemparades

En un comunicat, les famílies critiquen que es permeti fer servir el mòbil per a activitats lectives, perquè “no ajuda al canvi de consciència en la normalització que hem fet de l’ús del mòbil en etapes preadolescents”. Afegeixen que Educació deixa “desemparades” les famílies que volen ajornar la seva compra a l’edat de 16 anys o posterior, i conclou que “si per a assolir les competències digitals cal un mòbil, aquest hauria de ser proveït per l’institut”.

Per la seva banda, la presidenta de l’aFFaC, Belén Tascón, ha defensat que la regulació sigui uniforme per tots els centres. “Aquí no hi té cabuda l’autonomia dels centres, l’ús del mòbil no depèn del territori, ens afecta a tots”, ha conclòs. I ha apuntat que són els experts els qui haurien d’haver elaborat aquestes recomanacions per marcar les línies vermelles sobre l’ús que se’n fa. L’aFFaC creu que cal anar més enllà i plantejar una regulació dels usos de tots els dispositius electrònics – tauletes i ordinadors-a l’aula.

Els sindicats, preocupats per les diferències entre centres

El sindicat educatiu majoritari, Ustec-STEs ha celebrat que el Departament d’Educació hagi “entomat” la petició d’elaborar la regulació i que no hagi deixat la qüestió a criteri de cada centres. En declaracions a l’ACN, la portaveu del sindicat, Iolanda Segura, ha vist bé que a secundària no s’hagi prohibit del tot, perquè en aquesta etapa educativa els telèfons “de vegades poden ser útils” i a més ha de permetre “educar en la utilització del mòbil per a finalitats pràctiques més enllà de l’oci”, sempre, ha subratllat, “dins d’un marc pedagògic”.

Molt més crítics són des del Sindicat de Professors de Secundària. El seu secretari general, Xavier Massó, considera que el document d’Educació “no té concreció” i creu que s’ha fet “masa soroll per no res, per fer 19 pàgines que no són precises”. En la mateix línia que les famílies, Massó es mostra preocupat perquè la normativa a l’ESO no sigui homogènia i pugui generar diferències entre els centres “depenent de l’ús que uns permetin o no del mòbil”.