Segons les estimacions fetes pel Consorci d’Educació de Barcelona, aquest any el descens d’alumnes de P3 serà més pronunciat que cap altre. L’any passat, a causa de la baixa natalitat, es van inscriure 300 alumnes menys, Aquest curs 2021-22 s’estima que el descens arribarà fins als 870. Tot i això, des del Consorci asseguren que no trauran grups de les escoles i, per tant, esperen rebaixar la ràtio fins als 23,5 alumnes de mitjana per classe.

Les causes del descens

No és fàcil atribuir aquest descens d’alumnes de P3 a una sola causa. La pandèmia hi té molt a veure i els experts creuen que les restriccions en la mobilitat per la covid impedeixen que arribin alumnes nous de fora. Les dades de la matricula viva així ho evidencien. Abans de la pandèmia els alumnes que es matriculaven durant l’època d’estiu o al llarg de l’any eren uns 5.000, ara es preveu que aquesta xifra no superi els 1.500.

Si bé des del consorci encara han de creuar dades amb la matriculació realitzada a altres municipis, també preveuen la possibilitat que part del descens d’alumnes estigui provocat per la marxa de residents fora de la ciutat, també a causa del coronavirus.

Primer descens d’alumnes a secundària

Per primera vegada els alumnes que comencin 1r d’ESO seran menys. En concret, 812 menys respecte a l’any passat i això, en aquest cas sí, s’acabarà traduint en 490 grups, és a dir, nou grups menys que en la matrícula de l’any passat. Pel que fa a la resta de grups de secundària, aquests segueixen tenint una gran quantitat d’alumnes, el que de mitjana fa que la ràtio gairebé no es mogui respecte a l’any passat i se situï entre els 27 i els 30 alumnes per grup.

Cinc nous centres

El curs vinent s’ampliaran les places gràcies a la incorporació de les antigues escoles de la Fundació Escola Vicenciana, que passen de ser concertades a públiques. Es tracta de les escoles Marillac, Sagrada Família i Sagrat Cor, que passaran a dir-se Institut Escola Londres, Institut Escola Sicília i l’Escola Aldana, tots tres a l’Eixample.

També s’incorpora l’antiga Escola Taxonera, del districte d’Horta-Guinardó, que es transforma en l’Institut Escola Mirades.

La posada en marxa per a aquest proper curs de l‘Institut Angeleta Ferrer s‘ha posposat per al mes de gener del 2022 i, per tant, els alumnes encara hauran de fer el primer trimestre en els mòduls provisionals que deixa lliure l’Escola Entença, situats al recinte de l’Escola Industrial.

Lluita contra la segregació

Un altre dels avenços importants el trobem en l’alumnat més vulnerable. Des del Consorci d’Educació informen que des del 2017, és a dir, en només tres anys, s’ha passat de detectar un 3,7 al 11,7 % del total de l’alumnat en situació de vulnerabilitat. 933 d’aquests s’incorporaran a P3 i 1.813 ho faran a 1r d’ESO, el Consorci informa que es distribuiran de forma equitativa entre centres públics i concertats en una mateixa zona d’escolarització. En total són 20.800 alumnes detectats en una situació de vulnerabilitat social.

Per assolir aquestes xifres s’ha enfortit el sistema amb un equip de detecció específica, amb treballadors de l’atenció primària i un equip propi de treballadors socials a les oficines d’escolarització. Un esforç que es tradueix, també, en la reserva de plaça, una distribució equitativa de l’alumnat en els centres, exempció del pagament de quotes i la possibilitat d’assistir a les activitats d’estiu com ara les colònies i els esplais.

Comparteix a: