operació Guàrdia Civil

(ACN/Redacció) La Guàrdia Civil ha detingut 10 persones relacionades amb l’entramat criminal del major subministrador d’haixix a l’estat espanyol. Es tracta de la segona fase de l’operació MVRAND, que es va portar a terme el desembre del 2021 i que va acabar amb la detenció a Barcelona d’un dels narcotraficants més buscats en àmbit internacional.

Els escorcolls fets a Barcelona en aquesta primera fase van ser decisius per poder vincular aquestes 10 persones amb la introducció de 117.000 quilos d’haixix a l’estat espanyol i de 3.359 més de cocaïna. En aquesta segona fase s’han fet actuacions a Barcelona, Almeria, Ceuta i Màlaga, i es dona totalment per desarticulada l’organització criminal.

Recollien la droga al Marroc

Sobre el modus operandi, importaven les narcollanxes de forma clandestina des dels Països Baixos, i les introduïen en naus properes a les costes de Portugal. Aquestes embarcacions estaven destinades a passar diversos mesos navegant, fent continues recollides de droga al Marroc per introduir-la després a la costa espanyola.

Sòlida infraestructura a Dubai

El grup tenia una sòlida infraestructura a Dubai, des d’on es dirigien totes les activitats de l’entramat econòmic. Per exemple, ha quedat acreditat que enviaven mules des de Dubai per traslladar rellotges de gran valor econòmic a Espanya. Els investigadors han intervingut diverses d’aquestes peces, algunes de col·leccionista i amb valors superiors als 800.000 euros al mercat. També haurien adquirit iots de luxe.

Suport de l’Europol

L’operació ha comptat amb el suport de l’Europol, a través del seu Centre contra el Crim Econòmic i Financer, així com de l’agència dels Estats Units Drug Enforcement Agency. Tant aquestes agències com la Guàrdia Civil consideren que l’home detingut a Barcelona en la primera fase és el major subministrador de substàncies estupefaents a diferents grups criminals europeus a través de la península Ibèrica.