Foto: María Belmez (ACN)

(ACN) La reunió de la mesa sectorial entre els sindicats i Educació ha acabat sense acord aquest dilluns. La trobada estava fixada en el marc de les negociacions sobre els punts que els van fer convocar les vagues del curs passat i que actualment encara no s’han concretat. A la mesa hi han assistit representants de tots els sindicats educatius, és a dir, USTEC-STEs, CCOO, Intersindical-CSC, Professors de Secundària (Aspepc·sps), UGT, CGT i USOC. En paral·lel, a les portes del departament s’hi han concentrat diversos delegats sindicals.

Segons ha explicat la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, en sortir de la reunió, el departament no accepta ara com ara concretar ja per al curs vinent 2023-2024 alguna de les mesures que reclamen els sindicats. Segura ha lamentat que la voluntat del departament sigui “inexistent” i que es continuï mantenint en la posició “de no situar res” per als pròxims comptes. Per això ha criticat que mesures com el retorn de l’horari d’abans de les retallades i la reducció de ràtios es presentin com a noves, i recorda que es tracta de temes englobats “dins dels pressupostos actuals, i no pas dels futurs que s’estan negociant”. “No hem pactat ni signat res. Hi haurà una altra mesa el 14 de desembre i ens haurem de mobilitzar per fer mes pressió”, ha sentenciat la portaveu d’USTEC.

Educació defensa una “proposta d’acostament” 

Pel que fa al Departament d’Educació, la directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, ha considerat que s’ha fet un avançament important per la seva part, amb una “proposta d’acostament” que ha estat rebutjada pels sindicats. Collell ha concretat que s’ha posat sobre la taula la possibilitat de retornar als sis anys el primer sexenni de cara al 2024 —rebaixant en un any la proposta inicial— juntament amb la reducció de les dues hores lectives al professorat major de 55 anys, que es faria el mateix any.

A tot plegat, s’hi sumaria l’equiparació salarial del personal tècnic de l’FP a la secundària, que ja es podria incloure de cara al 2023. “Ens semblava un bona manera de formalitzar un acord, però la seva demanda és que totes les propostes s’apliquin l’any que ve”, un fet que, ha apuntat, no poden “acceptar”, ja que el pressupost del pròxim any “no només ha de recollir els temes estrictament laborals”.