Entitats i veïns del Raval contraris a l’ampliació del MACBA han boicotejat aquest dimarts al matí un acte que se celebrava al museu per reclamar que l’ampliació de l’equipament no ocupi espai a la plaça dels Àngels. Un grup de persones han irromput en una de les sales del museu on s’hi celebrava una xerrada sobre museus i sostenibilitat. A l’inici de l’acte han pujat a la tarima dels ponents i han tret pancartes on s’hi podia llegir “No a l’ampliació del MACBA” i “No a la privatització de l’espai públic”.

La Xarxa Veïnal del Raval porta l’ampliació del MACBA als tribunals: “És un espoli inacceptable”
Critiquen que es perdran “908 metres quadrats d’espai públic” en un barri molt densificat, amb carrers estrets i pocs parcs

Els veïns denuncien que amb l’ampliació “es perdran més de 900 metres quadrats d’espai públic” i que això perjudicarà un barri molt densificat, amb manca de parcs i zones d’estada per a la ciutadania. Els manifestants han reclamat que l’espai on es vol ampliar el museu sigui per a jocs infantils (just al costat hi ha l’escola Vedruna) i zones amb bancs i cadires per a la gent gran.

De fet, el col·lectiu ja ha portat l’ampliació als jutjats. L’Ajuntament, però, està convençut que el procés urbanístic és correcte. Afirma també que el projecte té el vistiplau de la Subcomissió d’Urbanisme de la Generalitat. La proposta d’ampliació posa fi al conflicte per la capella de la Misericòrdia, on finalment es traslladarà el CAP Raval.

El MACBA posarà les bases del projecte de l’ampliació el 13 de desembre

Just després de la protesta veïnal, ha reprès la paraula la presidenta de la Fundació MACBA, Ainhoa Grandes, que ha assegurat que els que protesten només representen “una part dels veïns del Raval, pero el Raval és molta més gent i molts més veïns. No es pot agradar a tothom”, ha reblat Grandes.

La directora del MACBA, Elvira Dyangani Ose, ha explicat que és important “generar una atmòsfera en la que es pugui dissentir i tenir un espai de diàleg, encara que no ens posem d’acord”, ha conclòs Dyangani. Ha afegit que el museu també vol “un espai de joc per als infants, que sigui un espai intergeneracional i per a veïns de diferents cultures”. També ha avançat que el 13 de desembre es posaran les bases del projecte d’ampliació del MACBA que s’ha forjat “a través del diàleg i converses que no sempre són de consens”.

El MACBA guanyarà 3.000 m² amb l’ampliació

El nou edifici tindrà un cost de prop de  5,5 M € i amb l’ampliació, el MACBA guanyarà 3.000 m². El tret característic del projecte és la gran porxada que hi haurà a la plaça dels Àngels. Els vianants que hi passin podran veure l’absis de la Capella dels Àngels perquè l’espai estarà tancat amb parets de vidre.

Així serà l’ampliació del MACBA: una gran porxada a la plaça dels Àngels
El MACBA vol augmentar la interacció amb la plaça dels Àngels i crearà un passadís subterrani per connectar el Convent dels Àngels amb l’edifici Meier

La galeria acollirà la botiga del museu i se n’habilitarà la coberta com a terrassa per poder-hi acollir “tot tipus d’activitats públiques”. El projecte és de l’estudi H Arquitectes + Christ & Gantenbein.