temps incubació covid

L’arribada de la tardor ha fet aflorar el nombre de persones que pateixen símptomes compatibles amb virus respiratoris com el de la covid. Molts dels que creuen que tenen un simple refredat acaben fent-se un test d’antígens a casa i acaben donant positiu per coronavirus. Has tingut contacte amb alguna persona contagiada i vols saber quin és el temps d’incubació de la covid? A partir de quan apareixen els primers símptomes des del moment de la infecció?

La incubació de la covid, qüestió de dies

Està previst que la subvariant que acabi esdevenint majoritària les pròximes setmanes sigui la BQ.1. Els darrers mesos ho ha estat la BA.5 de l’òmicron, la qual té un temps d’incubació més curt que totes les variants anteriors. Es calcula que és d’uns dos o tres dies només. Dit d’una altra manera: els primers símptomes poden aparèixer entre 48 i 72 hores després del contacte amb una persona positiva.

Es calcula que la subvariant BQ.1 té un comportament més transmissible que la BA.5, però té unes característiques similars pel que fa al temps d’incubació. En qualsevol cas, és una variant molt recent i, per tant, els estudis sobre aquesta són encara escassos. Cal tenir en compte que la variant original de la covid, la sorgida a Wuhan, tenia un temps d’incubació d’una setmana sencera.

Quan dones positiu des del contagi?

Això no vol dir, però, que la persona hagi de donar positiu en una prova diagnòstica el mateix dia del primer símptoma. És possible que el resultat positiu arribi uns dies després.

I quant duren els símptomes? En alguns casos poden durar només unes hores (en els casos molt lleus); en els menys lleus, uns dies, i en els més greus poden allargar-se gairebé una setmana. Si les dolències persisteixen, es recomana visitar el metge o trucar el 061.