(ACN) Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal que suplantava identitats de clients d’entitats bancàries per retirar diners en efectiu i fer transferències. Actuava en diferents parts de l’estat i s’havia especialitzat en aquesta modalitat delictiva des de feia anys.

L’acció policial ha permès detenir 12 persones com a presumptes autors d’un delicte continuat d’estafa, falsedat, receptació, usurpació d’estat civil i organització criminal. Concretament, en el darrer any, el grup havia aconseguit fer estafes per valor de més d’un milió d’euros, amb més de 90 denúncies recollides pels dos cossos policials.

Un grup organitzat amb rols molt definits

La banda estava integrada per diversos membres amb rols molt ben definits i especialització de tasques. D’una banda hi havia els que facilitaven a l’organització els documents d’identitat personals originals que servien de base per fer les estafes i que provenien majoritàriament de robatoris i furts previs. A més, hi havia una sèrie de persones que suplantaven les identitats i feien els reintegraments o les transferències bancàries. Un darrer integrant duia a terme tasques de coordinació, donava les instruccions i repartia els guanys entre els membres.

Col·laboradors semblants a les víctimes

La banda recopilava en un primer moment els documents d’identitat personals que provenien de robatoris i furts i buscaven col·laboradors que tinguessin una semblança física amb les persones titulars.

Posteriorment, miraven de saber en quines entitats tenien les víctimes comptes corrents oberts i el saldo dels mateixos, sol·licitant extractes bancaris. Un cop obtinguda aquesta informació, es desplaçaven a altres zones geogràfiques allunyades dins l’estat, on feien reintegraments en metàl·lic en sucursals de la mateixa entitat.

Enganyaven els treballadors amb habilitats socials

Gràcies a les seves habilitats socials i la seva capacitat de persuasió aconseguien enganyar els treballadors de les entitats bancàries i eludir els controls de seguretat en aquests tipus d’operatives per fer les extraccions de diners. En aquelles ocasions en què veien que el reintegrament en efectiu suposava més risc, sol·licitaven fer transferències de diners a comptes corrents controlats per la mateixa organització, a través de mules o testaferros, per posteriorment extreure els calers en efectiu.

L’operatiu ha permès detenir els responsables del grup

Aquestes accions els resultaven molt lucratives, ja que aquests desplaçaments per tot l’estat els permetien, en tant sols dues setmanes, obtenir entre 50.000 euros i 100.000 euros. L’operatiu policial de detenció es va fer el dia 28 de juny de forma simultània a les províncies de Barcelona i Granada i va permetre detenir els principals responsables de l’organització.

En el marc d’aquesta operació, el dia 13 de juliol es va detenir una treballadora d’una entitat bancària com a col·laboradora de l’organització criminal.