La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal acusada d’estafar més de 100.000 euros a través de l’enviament de SMS fent-se passar per entitats bancàries. Segons la policia, el grup estava altament professionalitzat amb coneixements i recursos tècnics que donaven credibilitat a la suplantació de telèfons i llocs web de moltes empreses. La majoria eren del sector financer, però també van estafar clients de companyies energètiques i de paqueteria.

SMS massius i falsa trucada de suport

Els criminals sempre actuaven de la mateixa manera. Enviaven missatges SMS massivament en què alertaven d’un suposat problema de seguretat en els comptes en línia dels clients. En el missatge s’instava a clicar en un enllaç que conduïa a un web fraudulent creada per ells. Després la víctima rebia una trucada d’algú que deia ser empleat de la banca i que assegurava voler-lo ajudar. I així, el criminal obtenia les dades bancàries de l’usuari per entrar al web real de l’entitat bancària i fer “desviaments patrimonials a favor de l’organització”. Els guanys obtinguts s’amagaven i blanquejaven amb la compra de criptomonedes.

El líder del grup, entre els set detinguts

Arran de la investigació es van detenir set persones i es van escorcollar cinc habitatges simultàniament a l’Hospitalet del Llobregat i Barcelona. S’hi van comissar telèfons mòbils, material informàtic, dispositius d’emmagatzematge de criptomonedes i 74 plantes de marihuana. Entre els arrestats hi ha el líder de l’organització, que també oferia eines per cometre crims a altres organitzacions. Venia, per exemple, les seves aplicacions informàtiques a tercers perquè poguessin cometre estafes.