Matí de tensió al barri del Camp d’en Grassot, al districte de Gràcia, pel desnonament del conegut com a Bloc Ruth, ocupat per dues unitats familiars amb menors a càrrec. Una dotzena d’unitats antiavalots dels Mossos d’Esquadra s’han desplaçat fins al número 354 del carrer de Nàpols a primera hora. Allà s’han trobat una seixantena de persones, convocades pel Sindicat d’Habitatge de Gràcia i el de Vallcarca, per evitar que es fes efectiu el llançament. Finalment, però, el bloc ha estat desallotjat.

Tensió a l’exterior de l’edifici

La policia ha tret una a un els manifestants que es trobaven asseguts davant de la porta i les entitats han denunciat a les xarxes socials que els han identificat. També hi ha hagut moments de tensió al cordó policial que els Mossos han muntat al voltant de l’edifici durant l’operació policial.

Vídeo: Arnau Vaqué

Foto: Arnau Vaqué

L’edifici és propietat de Cerberus i el juny del 2021 el Sindicat d’Habitatge de Gràcia va ocupar-ne els seus cinc pisos amb diverses famílies. Fa precisament un any es va dur a terme el desallotjament d’una primera família, i el febrer d’aquest any es va desnonar la segona. Per aquest dimarts n’estaven programats tres més.

Fonts municipals han explicat que els constava que al bloc hi vivien dues unitats familiars, una de les quals monoparental d’una dona amb dues filles, una menor, vinculada als serveis municipals. Pel que fa a la segona, es tracta d’una ocupació recent. d’una parella amb un menor. Els afectats, segons l’Ajuntament, han estat atesos per serveis socials i se’ls hi ha ofert un reallotjament d’emergència.

Prèviament, fa pocs dies es va produir una sortida prèvia d’una senyora gran sola, amb acompanyament de serveis socials a un allotjament alternatiu prop de la seva xarxa familiar i social

Foto: Arnau Vaqué

Les entitats en defensa de l’habitatge asseguren que la propietat, Cerberus, s’ha negat a oferir un lloguer social a les famílies afectades malgrat que són vulnerables.

“Els pisos són primer pels turistes, després per les famílies vulnerables”

Betevé ha pogut parlar amb l’Ana Maria, una de les veïnes desnonades. Lamenta que a Barcelona, els pisos disponibles es “destinin abans a turistes que a famílies vulnerables”.

Segons Ana Maria, aquesta nit i la següent la passaran en un alberg, i no sap què passarà després. Explica que “des del 2019 se li ha promès un reallotjament no s’ha complert”.

Foto: Arnau Vaqué