Un hivern “boig” pel que fa al termòmetre

Les baixes temperatures del febrer van fer que fos el tercer més fred dels darrers 36 anys a l’Observatori Fabra, cosa que sobta amb el comportament del gener a Barcelona, marcat per nombrosos dies amb temperatures extraordinàriament suaus  -rècord fins i tot en el cas de  l’aeroport del Prat-, i el segon més càlid dels darrers 104 a l’Observatori Fabra. El desembre, en canvi, va ser un mes pròxim a la normalitat pel que fa al termòmetre.

Malgrat aquesta gran disparitat tèrmica entre mesos,  l’hivern meteorològic -que engloba el desembre, el gener i el febrer- ha estat molt pròxim a la normalitat, fins i tot una mica més fred. La temperatura mitjana dels tres mesos a l’Observatori Fabra ha estat de 8,6 ºC, dues dècimes per sota la mitjana si agafem com a referent el període 1981-2010 (8,8 ºC), però igual a la normal en el cas del període de referència 1971-2000 (8,6ºC).

La sensació que hem viscut un hivern fred, per tant, s’aproxima aquesta vegada bastant a la realitat, per bé que no hem d’oblidar que les baixes temperatures es van fer notar també a finals de novembre, un fet que podria influir en aquesta percepció d’un hivern “dels de veritat”.

L’hivern més plujós dels darrers anys

Segons l’Àrea de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya feia uns quants anys que Barcelona no enregistrava un hivern amb precipitació per damunt de la mitjana, concretament des del 2010.

El còmput dels mesos de desembre, gener i febrer suma 170 litres per metre quadrat a l’Observatori Fabra. La mitjana de l’hivern del període 1971-2000 és de 139 litres per metre quadrat.

Tal com ha passat en el cas de la temperatura, la precipitació també ha caigut de forma molt irregular, ja que fins a finals de gener pràcticament no va ploure, un fet que va contribuir a agreujar l’episodi de sequera que venia de lluny.

El desembre va finalitzar amb només tres litres per metre quadrat, i poc va ploure també bona part del gener, com a mínim abans del dia 26, jornada en la qual se’n van recollir gairebé 50 litres.

Com serà el temps del mes de març?

El març és estadísticament un mes molt dinàmic i força extremat, un fet que es fa ben palès al refranyer popular, amb dites com la de “Març marçot mata la vella a la vora del foc i la jove si pot”.

Després de l’episodi de neu i fred dels últims dies  de febrer, de moment el març ens ha portat temperatures més suaus i precipitacions freqüents, tot i que relativament modestes.

Els mapes del temps a curt i mitjà termini anuncien que es mantindrà aquesta dinàmica de pas de fronts associats a  borrasques atlàntiques. Les precipitacions i els episodis de vent de ponent i garbí continuaran sovintejant, i es mantindran els  alts i baixos pel que fa al termòmetre.

Més enllà, els mapes estacionals de l’agència nord-americana NOAA anunciem que, en conjunt, el mes de març podria finalitzar amb temperatures superiors a les habituals a Catalunya i precipitacions a l’entorn de la normalitat, o lleugerament per sota cap a l’est del país, un fet que indicaria que la situació de pas freqüent de borrasques atlàntiques es podria allargar fins a les acaballes del mes.